Båtskleiv i Nystøldalen


Lengde: 9 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Rødmerket og veldig tydelig sti
Laveste/høyeste punkt: 409/545 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her

 


Denne gangen har vi tatt oss en flott vandring i Lyngsheia. Turen byr ikke på store høydeforskjeller. Det starter med en bakke, ikke spesielt bratt, og etter denne er det meste av stigning gjort. Det er noen småhøyder her og der, men ikke rare greiene, bare noen få meter.

Dette er en flott tur. Vi valgte å gå til Båtskleiv, like før fjellet Hjelmen som ligger midt i dalen. Men den rødmerkede løypa vi går her, fortsetter innover til Sundmork, og videre til Kåsastølen om man vil. Tror nok mange ville hatt stor glede av å gå dit, det er utrolig flott innover Nystøldalen, og vi kommer nok til å ta turen til Sundmork når dagene blir litt lenger igjen. Da vi var på Hardhausen, så vi ned til Sundmork, og det så utrolig flott ut der!

Dette er egentlig en veldig lettgått tur, men grunnet en del myr, og et parti langs og over elva hvor vi måtte hoppe fra stein til stein et godt stykke, velger vi å sette det til middels vanskelighetsgrad. Ut over det, byr denne turen på et flott landskap, veldig flatt, med store myrer hvor elva slynger seg som en slange gjennom. Her er skog med krøllete trær og store flate myrsletter. Det er digre steinurer og små koller med terreng som får deg til å føle at du er på høyfjellet midt i en dal. Fjellene langs dalen kneiser bratt opp og ser ganske uinntakelige ut. Vi har vært på de fleste fjellene langs denne dalen.

Ta en kikk på videoen med droneinnslag nederst i innlegget for et bedre inntrykk av hvordan turen er.

Denne turen gikk vi 24. november 2019.

01
Vi startet tidlig, og her er solen på vei opp. Det er et flott skue når solen farger himmelen rosa.

02
Vi fant en liten parkeringsplass med plass til 2-3 biler der turen starter. Dette er i bakken like før vi kommer opp på Lyngsheia.

03
På andre siden av veien for parkeringen henger det et lite skilt som viser vei til Sundmork. Vi skal følge denne stien stort sett hele turen.

04
Vi starter rett på med bakke. Etter at denne bakken er forsert er vi stort sett ferdige med bakker på turen, bort sett fra noen småbakker her og der.

05
Turen er godt merket.

05a
Stort sett fin og tydelig sti å gå på.

08
Noen steder var det en del is i stien, men det var veldig greit å passere ved siden av isen.

10
Her er vi kommet til Mariabekken, som vi skal over.Ingen problem å passere her. Veldig fin og idyllisk plass underveis dette 🙂

drone1
Dette er en fin plass å ta seg en liten pause for de som ønsker det.

09a
Etter bekken går det litt oppover igjen. Men det er ikke mange meter.

12
Her kommer vi til Nystøldalen.

12a
Veldig flott dal dette, vi skal følge denne dalen resten av turen.

29a
Skikkelig malerisk utsikt 🙂

drone2b
Med dronen fikk vi se hvordan det ser ut fra oven. Litt spesielt med elven som bukter seg som en slange nedover mot Nystøltjørna. Vi ser også tydelig hvor flatt det er her.

14
Så fortsetter vi. Vi ser Tindafjellet foran oss.

drone2
Ganske flatt videre oppover også. Vi ser Tindafjellet til høyre, og Hjelmen som kneiser midt i dalen lenger fremme.

16
Det er utrolig deilig å bare vandre bortover i et sånn flatt terreng. Her har vi Tindafjellet til venstre og Hjelmen midt foran oss.

17
Stien følger kanten av myra.

18
Over en liten skogkledd høyde til.

18a
Etter høyden skal vi over et veldig steinete parti, hvor elva flyter mellom steinene. Her må vi hoppe fra stein til stein et stykke.

18b
Heldigvis er rødmerkingen god gjennom dette partiet.

18c
Vi nærmer oss slutten av det steinete partiet.

20
Steinene blir flatere og lettere å forsere i slutten av dette partiet. Herfra velger vi å gå til venstre, opp mot Krostøl, som ligger mellom Hjelmen og Krostølfjellet som vi ser i bildet.

harepus
Vi fikk se en hare i vinterdrakt som satt og stirret på oss. Vi var kjempestille, og veldig fornøyd med å ha fått fanget den på bilde…. helt til vi kom nærmere uten at den beveget seg, og vi fant ut at det bare var en liten trestubbe, hehe!

21
Vi fulgte bekken bortover, og kom til nok en steinfelle. Her så det litt vanskeligere ut å gå, så vi gikk litt tilbake og rundt steinene i stedet.

22
Vi passerte nok en bekk.

24
På andre siden av bekken kom vi til en høyde, her endret terrenget seg fra myrete og steinete, til mer høyfjellsterreng. Krostøl er rett over på andre siden av høyden.

24a
Og her er Krostøl. Det var egentlig bare ei stor myr nedenfor Krostølfjellet. Det har nok ligget en støl her engang, men vi kunne ikke se noe til den nå. Landskapet er uansett flott. Vi så ned hit da vi var på Krostølfjellet og syns det måtte være fint å gå hit.

25
Det er også god utsikt bort til Tindafjellet.

26a
På vei tilbake til stien dukket det plutselig opp en «hval» foran oss.

29
Tilbake på stien fortsatte vi over elva og videre over myra.

27
Vi så oss om etter en fin plass å raste før vi snudde. Dette er nemlig Båtskleiv, og det var hit vi hadde bestemt oss for å gå i dag.

28
Vi fant en fin plass. Her ser vi tydelig hvor flat Nystøldalen er.

30
På vei tilbake dukket det opp et lite troll. Ser nesten ut som den spiller saxofon eller noe.

31
6-700 meter før vi er nede tok vi en liten avstikker ned til Lomstjørna

32
Det var ikke så lett å finne plass å sitte her, men vi tok oss en liten kaffekopp her også før vi returnerte til bilen.

33
Lomstjørna med Lomsliknuten bak.

Film fra turen med fine dronebilder:

kart1
Løypa vi gikk. 1: Høyden ved Krostøl, 2: Båtskleiv

Parkering
Parkeringen.

terrengkart
Terrengkart

kart2
Kartutsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Tau. Følg Rv13 mot Hjelmeland og Sauda. Like før Årdal tar du til høyre ved skilting Lyngsheia og Songesand. Ved neste kryss følger du samme skilting mot høyre, og denne veien følger du til du har krysset elven (her svinger veien ganske brått mot høyre). Kjør ca 1,5 km videre, til du ser turskiltet mot Sundmork på høyre side, og en liten parkeringsplass på venstre side av veien. Turskiltet er litt lite synlig, så følg godt med. Det er møteplass akkurat her, og det står et parkering forbudt-skilt rett før parkeringen på venstresiden. Dette gjelder nok møteplassen. Vi parkerte på en grusplass innenfor møteplassen. Bare pass på å parkere utenfor asfalten.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.