Blåfjelldalen til Guddalsvatnet


Lengde: 12,5 km
Vanskelighetsgrad: Lett 
Merking: Skiltet, rødmerket og meget god turvei
Laveste/høyeste punkt: 13/174 moh
Kommune: Sokndal, Rogaland


Selv om dette er en ganske lang tur, vil vi tørre å påstå at den passer for så og si alle. Fra Linepollen hvor vi parkerte, følger vi en gammel jernbanetrasè helt opp til Blåfjellgruvene, og så et stykke videre, opp til Guddalsvatnet, følger vi veien som er en forlengelse av den gamle trasèen. Det stiger jevnt hele turen, men det er så slak stigning at man nesten ikke merker det engang. Det har jo gått tog her en gang, og da sier det seg selv at her kan det ikke være bratt eller ulendt.. Nå er det fin grusvei hele veien opp til Guddalsvatnet, ingen jernbanespor eller sviller igjen. Om man ønsker det kan man kjøre hele veien opp og litt forbi gruvene. Men det er rasfare her, og anbefales ikke. Man går jo da også glipp av alt det flotte oppover.

Litt historie: Det startet med hestejernbane, før damplokomotivet overtok. Vinteren 1863/1864 ble banen påbegynt, og den sto ferdig i 1870. Over 200 mann jobbet med banen, som gikk fra gruvene i Blåfjell og helt ned til Rekefjord hvor malmen ble losset på båter for eksport. Et britisk gruveselskap driftet gruvene fra 1863 til 1875. De hentet ut titanholdig jernmalm som de transporterte på 8 km smalsporet jernbane til kaien i Rekefjord, hvor båter lå klare til å shippe det videre til England.

I 1876 stoppet gruvedriften, og  jernbaneskinnene ble fjernet i 1880-årene. Det har siden vært litt gruvedrift i slutten av 1800-tallet og i 1920-årene. Malmen ble da fraktet med hest og kjerre.

Ca 700 meter etter at vi starter fra Linepollen kommer vi til turens første kuriositet. Ruggesteien. Det er en kjempestor stein som kan beveges med håndmakt. Det er ikke mye den beveger seg, men nok til at vi kan se at den gynger litt.

Vi følger veien videre oppover dalen og legger merke til at det må være en ganske stor beverbestand i denne dalen. Langs alle vannene oppover vassdraget her er det massevis av hogstfelt som tydelig ikke er menneskeskapte. Vi kunne også se noe som kan være beverhytter, men akkurat det er vi litt mer usikre på.

Det er satt opp benker ved Ruggesteinen og ca halvveis oppover til gruvene i Blåfjell, om det skulle være ønskelig å ta seg en rast. Ved Ruggesteinen var det ganske så idyllisk å sitte. Videre oppover blir dalen trangere, og følger elven videre oppover. Et stykke før vi kommer til gruvene ser vi rester av en gammel brokonstruksjon, og en eldre versjon av veien oppover, som nok har vært mer svingete enn jernbanetrasèen. Like etter dette kan man også se gruve-stoller på andre siden av elven om man har øynene med seg.

Vel oppe ved gruvene dukker det plutselig opp håndlødde murer på begge siden av veien. Dette har nok mest sannsynlig vært lasteramper for malmen. På venstre side av veien er det satt opp endel informasjonstavler. Og på høyre siden ser man gruvene. De fleste er stengt og forbudt å gå inn i. Men det er EN besøksgruve her som er lov å gå inn i Det er fint tilrettelagt for besøkende her inne. Det er satt opp en port foran  inngangen, men man kan gå inn på siden av porten, eller så står porten åpen. Det gjorde den da vi var her.

Vi fulgte veien videre oppover ca 2,5 km fra gruvene. Et stykke lenger opp kommer vi til en bom. Veien går videre, men herfra går det ikke lenger an å kjøre med bil. Herfra er det kanskje en god kilometer til, så er man oppe ved Guddalsvatnet, hvor veien stopper. Guddalsvatnet er omgjort til drikkevannsreservoir, og det er derfor ikke lov å bade her oppe.

Denne turen gikk vi 7 april 2018.

01
God parkering ved Linepollen.

02
Starten på turen er godt skiltet.

03
Ved innkjøringen til parkeringen er det advart mot rasfare. Herfra kjører man på eget ansvar om man velger å kjøre oppover. Det er ingen rekkverk og sikring langs veien, og det er smalt, og bratt ned fra veien store deler av veien oppover.

04
Det er fin vei. Her kan man både gå, sykle og trille barnevogner.

05
Her krysser veien elva, over noen kraftige stryk.

06
Det er ikke lange avstikkeren til Ruggesteinen. Bare over broa. Det er plass til 1-2 biler å parkere rett ovenfor brua om man kjører bil.

07
Vi måtte måle kreftene mot steinen så klart.

08
Her har beveren vært. Det er veldig mange sånne trær oppover langs hele vassdraget.

09
De har jobbet hardt og nøye de som har laget trasèen oppover.

10
Her kan man også sette seg ned om man vil.

11
Rester etter den gamle veien oppover, som var her før jernbanen kom.

12
Like forbi bro-restene får vi øye på et par gamle gruve-stoller.

13
Her er det lødd opp lasteramper. Til opplysning så ble det også laget en hel liten middelalderby her, i forbindelse med innspillingen av filmen Skumringslandet. Men den er ikke her nå lenger.

SAM_0913
Slik så det ut. Det ser ganske autentisk ut selv om det bare er kulisser. Dette bildet er tatt av Roar Edland-Hansen som har bloggen På tur i Sokndal

14
Det er massevis av gruve-stoller oppover i fjellveggen.

15
Her er besøksgruven. Porten står åpen så vi tar en kikk inni. På venstre side av porten er det satt opp en trapp som antakelig benyttes når porten er igjen. Vi tenker at det muligens er pga sauer at de har satt port her.

16Det er stort her inne.

17
Her er det laget en grue midt i hallen, og det ligger ved klar til bruk ved siden av grua.

18
Det står også masse stearinlys her inne.

19
Etter å ha kikket oss om inne i gruven går vi videre. Der fremme som veien blir dekket av snø står det en bom som er låst. Rett ved siden av fotografen her er det plass til å parkere ca 5-6 biler.

20
Vi trasker videre i halvråtten snø langs Brombuvatnet.

21
Isen henger faretruende løs langs veien.

22
Og så, noen hundre meter etter Brombuvatnet er vi fremme ved Guddalsvatnet. Her er det merket løyper videre, som går på sti over fjellet. Veien stopper her.

23
Vi ser helt inn til enden av Guddalsvatnet, hvor Øvre Guddal og Guddalskyrkja ligger.

24Beveren har vært effektiv!

25
På vei ned igjen har det rast ut litt av fjellsiden mens vi var oppe ved vannet.

26
Tilbake ved Ruggesteinen setter vi oss ned litt. Det er fint å sitte her.

Film fra turen

kart1
Slik går løypa oppover. Nr 1 er Ruggesteinen, nr 2 er gruvene og nr 3 er Guddalsvatnet.

kart2
Kartutsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Kjør til Egersund. Derfra følger du Fv 44 fra Egersund sentrum til du kommer til Hauge i Dalane. Fortsett gjennom Hauge på Fv44 til du kommer til skilt med Linepollen og Ruggesteinen. Følg skiltingen videre til parkering ved Linepollen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.