Rundtur på Kvitsøy


Lengde: 6 km
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Merkepåler 
Laveste/høyeste punkt: 1/21,5 moh
Kommune: Kvitsøy, Rogaland


Kvitsøy er en naturperle, og fortjener å bli utforsket! Denne 2. påskedag kjørte vi til fergekaia på Mekjarvik og parkerte der. Så tok vi ferga over til Kvitsøy. Fergeturen tar omtrent en halvtime, og så er det bare å ta for seg av veier og turstier. Her er det noe for de fleste. Det er fine veier, flotte turstier, og mer ulendt og forrevet terreng ut mot havet. Men det er godt merket overalt.

Ta en dag det er fint vær, og bruk noen timer til å utforske denne flotte lille øya. Det er ikke rare høydeforskjellen her ute.  Øyas høyeste punkt er på ca 25 moh, så her er det ingen fare for å slite seg helt ut. Men det er fullt mulig å gå lange turer her ute selv om dette er Norges minste kommune i utstrekning!

Vi valgte å kombinere Turstien Vest og Kyststien. Det ble en tur på 6 km, og passet akkurat i tidsforbruk mellom to ferger. Dvs at vi hadde ca 2,5 timer i land. På den tiden rakk vi å gå turen, ganske rolig, og vi hadde også en mat og kafferast i klippene nesten helt nord på øya. Da vi kom tilbake til ferga var det enda 20 minutter igjen til den skulle gå. Ønsker man å utforske større deler av Kvitsøy kan man alltids hoppe over en ferge og ta neste i stedet. Da har man enda 2 timer til rådighet. (Nå snakker vi om søndagsrutene da, men de andre dagene er ikke så veldig forskjellige)

Vi startet med å gå fra fergen, ca 1,3 km til vi kom til skilt mot Håland, og Tursti. Her fulgte vi skiltet, og fulgte denne veien til endes. Ved husene som ligger innerst i veien, går man oppover mot husene som ligger rett frem, og da kommer man til et skilt som forteller at det går en TURSTI til høyre. Vi var litt skeptisk til å gå inn i tunet til folk, men da slapp vi altså det. Vi klatret over en gjerdeklyver, noe det er svært mange av på turen, og fulgte bare sti og merkepåler. Det er så tett med merking at man kan ikke gå feil. Men ta hensyn til dyrkamark og beitemark her, og følg den merkede løypa. Det er lettgått terreng her. Vi går også forbi en del bunkere og kanonstillinger fra krigen som kan være verd å ta en kikk på.

Etter å ha fulgt stien helt rundt til vi er på fyret, følger vi den ned til veien og går til venstre. Når vi kommer til ei oppslagstavle på venstre side, tar vi inn på veien til høyre, Skjeraveien. Denne følger vi videre til vi kommer til nytt skilt med Tursti, og så er det bare å følge turskilter og merking videre til vi er tilbake ved fergeleiet.

Les mer om turmulighetene på Kvitsøy kommunes sider

Denne turen gikk vi 2. april 2018.

01
God plass å parkere på Mekjarvik Fergekai.

02
Vi nærmer oss Kvitsøy.

03
Det er mange som skal hjem fra påskeferie når vi kommer i land ser det ut for.

04
Like etter at vi har startet turen, står det en grillhytte med benker. Dette er etter hva vi forstår til fri benyttelse.

05
Vi går videre, og ikke lenge etter kommer vi til en liten strand. Hvis man vil gå bare Kystløypa, går man rundt denne stranda og følger løypa derfra.

06
Etter ca 1,3 km skal vi til høyre ved denne lyktestolpen. Her er det skiltet mot Håland.

07
I enden av veien ligger disse to husene. halvveis opp i oppkjørselen til huset står et grønt skilt som sender oss ut til høyre.

08
Vi følger stien langs et jorde.

DSC05839
Her ser vi en av de typene merkepåler som er brukt. Pinner med et grønt felt og en hvit runding øverst.

09
Disse øynene står også rundt omkring langs hele løypa

10
Det går litt opp og ned, men det er ikke rare høydeforskjellene.

11
Når vi nærmer oss sjøen på andre siden av øya får vi følelsen av å være i Hamningberg i Finnmark. Her er det skikkelig forrevne klipper langs hele «stranden».

12
Vi måtte lete litt for å finne noen steiner som ikke var så spisse eller skeive at det ikke gikk an å raste på dem.

13
Etter rasten gikk vi videre, og kom etterhvert til disse trappene, som fører opp til en kanonstilling.

14
Så går vi videre mot fyret. Greit å holde seg sånn noenlunde til klokka, hvis vi er bare 2-3 minutter for sene, må vi vente to timer på neste ferge. For vi har brukt VELDIG god tid på denne rundturen.

15
Her har de et gammelt vippefyr, som ble brukt før fyrtårnet ble satt opp.

16Bak fyret går det en fin sti ned til veien igjen.

17
Etter å ha passert en oppslagstavle fikk vi inn på Skjeraveien og følger denne. Et stykke inn på veien finner vi nytt skilt som viser vei til Tursti. Denne følger vi selvsagt.

18
Og ved noen nyere sjøhus, blir vi plutselig loset inn langs huset…

19
…og videre inn på baksiden.

20Vel forbi husene følger vi denne stien. Her ser vi at ferga er på vei inn til kai. Men det er enda nesten 30 minutter til den skal gå, så vi har god tid.

21
Så er vi fremme ved ferga. De har laget et ganske spesielt venterom her. Sikkert ganske greit på litt våte dager.

Film fra turen vi gikk

kart1
Her er ruta vi gikk. Det er flere andre muligheter i østlig retning fra ferga. De grønne markeringene er der vi gikk på asfalt.

kart2
Kartutsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E-39 nordover mot Rennesøy. Like før den første undersjøiske tunnellen tar du til høyre og følger veien i retning Randaberg. Etter å ha kjørt under veien tar du til høyre igjen og følger denne veien til fergekaien på Mekjarvik.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.