Kitlingen (95 moh) og Varabrekk (150 moh)


Lengde: ca 2,5 km
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Delvis rødmerket og skiltet
Laveste/høyeste punkt: 32/152 moh
Kommune: Stavanger (Rennesøy), Rogaland


Her har vi tatt oss en kort og enkel liten tur. Det er  greit med noen sånne også iblant. Vi kjørte til Rennesøy og i retning Helland. Der fant vi en liten parkeringsplass med turtavle rett før en  90 graders sving. Vi satte fra oss bilen og trasket over veien dit turen starter. Selv om det er en kort tur, er det noen gode stigninger her. Ikke spesielt lange, men de kjennes i beina, særlig når det starter med forholdsvis bratt stigning med en gang. Vi foretrekker litt flate først for å få beina igang litt.

Vi starter altså med traktorvei oppover en god bakke. Vel oppe fra den flater det ut og herfra er det ikke særlig mye mer stigning bort til Kitlingen. Litt opp og ned er det jo, men det er ikke noe man blir sliten av. Vi følger denne veien til vi er gjennom en grind, og så bærer det rett til venstre inn på en ny sti/vei. Denne stien/veien følger vi helt frem til Kitlingen.

Etter å ha tatt litt bilder her, går vi litt tilbake, ned i den lille «dalen» vi kom fra, og finner rødmerking oppover en bratt skrent i fjellet og bestemmer oss for å følge den litt. Oppe av denne skrenten klatrer vi over en gjerdeklyver, og følger  en slags sti over et litt myrlent område mot høyre. Det går en merket løype mer mot venstre også, men den følger ikke vi. Etter å ha gått et kort stykke på denne stien er vi oppe på Varabrekk. Her er det litt mer utsikt enn på Kitlingen, men det er jo ikke så rart. Vi er ca 60 m høyere oppe.

Herfra følger vi en sti ned langs «baksiden» av fjellet og kommer ned til veien vi forlot ved grinda da vi gikk mot Kitlingen. En fin liten rundtur, som ikke tar allverdens tid, eller krever for mye av deg.

Denne turen gikk vi en ettermiddag i mai 2016

k020
Der nede ser vi parkeringsplassen på Hellandsveien. Turen starter gjennom en grind. Det er vel unødvendig å si at grinder man går gjennom må man lukke. Det er også endel dyr på beite, så evt hunder må holdes i bånd

k030Fra toppen av bakken i starten blir stigningen litt enklere å gå, ikke fullt så bratt lenger.

k040
Og her er vi oppe på toppen av bakken.

k050
Gjennom grinda der fremme og 10-15 meter rett frem deler veien seg og vi tar til venstre. Mener å huske at det var skiltet der, men har ikke bilde av skiltet, så det er vi bittelitt usikre på. Den lille fjelltoppen øverst til venstre på bildet er Varabrekk. Vi skal gå langs foten av det fjellet bort til Kitlingen

k060
Det er flott sti å gå på

k61
Nå nærmer vi oss, Kitlingen ligger like bak den lille haugen der fremme

k070
Og så er vi der. Det står skilt der oppe som viser hvor høyt vi er. 95 moh

k080
Vi setter oss litt ned og nyter utsikten før vi går videre. Her ser vi innover mot Stavanger, og har Mosterøy rett foran oss

k090
Etter å ha gått noen meter tilbake, klyver vi opp denne skråningen. Det er merket løype her fra bunnen, nede ved de trærne til høyre i bildet

k100
Det er greit å gå her, selv om det er litt smalt her og der

k101Nesten oppe

k102
Når vi er her, er stigningen overstått

k110
Vi klatrer over en gjerdeklyver og holder oss mot høyre her

k120
Og ikke lenge etter er også denne «toppen» besteget

k121
Så går vi ned et tråkk/sti og følger dalen nedover til veien vi kom fra da vi gikk gjennom grinda på veien opp

k122
Her er vi tilbake ved «veikrysset» rett der fremme, så da er det bare å traske nedover til bilen igjen

k130
Grei liten ettermiddags/kveldstur dette, som du fint rekker før mørket overmanner deg

kitlingen
Løypa vi gikk

kart2
Kartutsnitt av turområdet. Kart fra Norgeskart.no

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E39 gjennom de to undersjøiske tunnellene til du er oppe av den andre. Her tar du til høyre rett etter tunnellen, og til høyre igjen og kjører over tunnellåpningen. I rundkjøringen tar du til venstre og følger veien til Vikevåg sentrum. Følg skilting mot Helland. Hellandsveien følger du noen hundre meter til du ser en liten parkeringsplass med turtavle på venstre side. Hvis du kjører gjennom en 90 graders sving mot venstre, har du akkurat passert parkeringsplassen og må noen få meter tilbake.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.