Dvergastein og Tuvo (201 moh)


Lengde: 6,5 km
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Skiltet og merket til Dvergastein
Laveste/høyeste punkt: 86/201 moh
Kommune: Bjerkreim, Rogaland


Denne dagen ville vi ha en enkel tur. Så vi valgte oss Dvergasteinen i Bjerkreim kommune. Steinen er kjempestor, så navnet er litt merkelig, men kanskje den kalles det fordi det er en slags heller under den, som definitivt ikke er beregnet for store folk?

Vel, vi parkerte på Versland og gikk opp til steinen. Det var en veldig kort tur, så etter å ha nytt utsikten fra utkikksplassen ved steinen, valgte vi å gå tilbake et stykke mot parkeringen, og så svinge oppover mot høyre langs grusveien i stedet for å fortsette tilbake til bilen. Så fikk vi bare se hvor vi endte opp. Vi gikk i retning Kløgetveittunet. Det er merking langs grusveien som viser vei. Men et sted underveis forsvant merkingen.

Vi valgte å følge grusveien så langt det lot seg gjøre, og litt til. Øverst i veien kommer vi over på noe som lignet mer på en slags grøfting, eller at noen er i ferd med å lage vei videre i en bue mot venstre. Vi fulgte denne buen og der den sluttet gikk vi videre oppover i lett myrlent og lyngterreng. Vi fulgte et tråkk langs en skråning på venstre side, og etterhvert beveget vi oss oppover denne skråningen og kom opp på barere fjell på toppen av denne fjellknausen som altså heter Tuvo. Det var fin utsikt her, og vi fant oss en fin plass å spise nisten og drikke kaffe. Etter å ha tatt inn utsikten en stund, fulgte vi samme løype tilbake til bilen. En forholdsvis kort og lettgått tur som er overkommelig for de aller fleste. Det går dyr på beite her, så husk å lukke alle grinder du går gjennom.

Vi gikk denne turen i mai 2016

dt010
Vi parkerte på Versland, like ovenfor gården, ved turtavla. Det er bare plass til 2-3 biler her, men om det er fullt er det sikkert mulig å spørre på gården om å få parkere lenger ned langs veien.

dt020
Turtavla viser hvor hvor vi skal gå

dt030
Mestedelen av turen går på vei som denne. Etter at veien har svingt litt mot venstre der fremme i bildet ser vi en liten avstikker mot høyre. Der skal vi gå mot Dvergasteinen. Når vi kommer tilbake til dette punktet, fortsetter vi videre på veien oppover for å komme til Tuvo

dt035
Vi er kommet over på avstikkeren til Dvergasteinen

dt040
Vi følger veien langs jorder/beitemark på venstre siden

20160529_151637
Ved disse skiltene tar vi veien oppover mot høyre i stedet for å krysse gjerdet

20160529_151752
Vi følger en gresskledd traktorvei videre oppover mellom sauer og trær. Det er godt og fredelig å gå her

20160529_152104
Det er ikke lange biten opp her og vi er snart oppe

dt050
Etterhvert kommer vi over på sti, og da er det bare få meter igjen

dt060
Og her er steinen. Det går an å krype under her, men det er nok beregnet på litt mindre folk enn oss her.

dt070
Der stien delte seg og vi holdt til venstre mot steinen, gikk det også en avstikker opp mot høyre mot et utkikkspunkt. Vi gikk der også, bare noen meter fra stiskillet dukket denne flotte benken opp. Her har de fjernet vegetasjonen foran benken slik at folk kan sitte der i fred og ro og nyte utsikten utover dalen

dt080
Fin utsikt. Vi ser fjelltoppen Ørnatuva rett over Vinningland midt i bildet

dt90
På vei tilbake til grusveien vi kom fra.

dt100
Her er vi på vei videre. Det er åpent og fint å gå her

dt110Vi fikk hilse på en nysgjerrig kar på vei oppover. Det var to av dem, men den andre var ikke like sosial som denne.  Vi følger Sådedalen langs foten av fjellet Kolten på høyre side, og øverst i dalen svinger vi over mot venstre og opp i fjellet. (For å komme til Kløgetveittunet, som opprinnelig var tanken, måtte vi ha svingt av veien mot høyre et sted lenger nede)

dt120
Her oppe var det flott utsikt, åser og knauser så langt øyet kan se

dt130
Vi fant oss noen fine sitteplasser å nyte nistematen på

dt140
Her ser vi innover i Ørsdalen også

dt160
Grei plass å sitte og kose seg her oppe

dvergasteinen
Her er ruta vi gikk

kart2
Kartutsnitt fra turområdet. Kart fra Norgeskart.no

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E39 forbi Bjerkreim sentrum. Følg skilting til høyre mot Tengs inn på Fv51. Denne veien følger du til du kommer til et lite skilt på høyre side hvor det står Versland, rett foran et flott busstopp. Her svinger du opp mot høyre og følger veien noen hundre meter til du akkurat har passert kloss inntil et rødt fjøs på venstre siden. Her svinger du skarpt tilbake på veien til høyre, like forbi fjøset. Noen meter nede på denne veien ser du turtavla omtrent rett frem. Her parkerer du.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.