Månafossen og Mån Gård


Lengde: ca 3 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Rødmerket og skiltet. Tydelig sti
Laveste/høyeste punkt: 137/318
Kommune: Gjesdal


Turen til Månafossen og Mån gård gikk vi for noen år siden. Det har siden vi gikk denne turen blitt gjort omfattende utbedringer på første del av stien opp mot fossen. Vi har satt denne turen til Middels vanskelig, siden den er så kort. Men enkelte vil nok kunne oppleve turen som ganske utfordrende.

Turen starter ganske brutalt oppover. Det er bratt. Såpass bratt at de har både kjetting å holde seg i, og trapper enkelte steder. Denne stigningen er ikke så veldig lang, men man kjenner det godt på kroppen. Dette varer til man er oppe ved fossen, så blir terrenget lettere videre innover mot Mån, selv om det fortsatt går oppover et stykke til. Det er ca 1/2 km opp til fossen, og 1 km videre inn til Mån gård.

Fremme på Mån gård, er det fint å sette seg med nisten. De har også lagt tilrette for grilling, men det må skje på egne opparbeidede grillsteder nede ved elven.

På sidene til Jæren Friluftsråd, som driver denne gården, står det å lese:
«I nybygget er det  sengeplasser for 31 personer. I kjelleren finner du en utstilling som tar for seg fjellgardens historie, verneområdet Frafjordheiene, turveinettet i Frafjordheiene og litt om Jæren friluftsråd, våre områder og oppgaver. Kjelleren fungerer som varmestue, her kan du gå inn og spise nistematen når du besøker Mån. Vær snill å rydd opp når du går. Vi ber om at ev grilling  foregår i etablerte gruer langs elva de tider av året når det ikke er bålforbud. Innenfor gjerdet på Mån er det ikke tillatt å gjøre opp ild. Eventuelt søppel tar dere med fra Mån selv.»

Vi gikk denne turen i oktober 2008

mf010
Godt tilrettelagt parkering på Eikeskog, hvor turen starter. Vi har ikke bilde av parkeringen, så dette bildet er hentet fra Google Street View.

mf020
Starten av løypa så ut som dette da vi var der. Men i ettertid har sherpaene fra Nepal vært her og laget trapp på denne biten

mf030Det går oppover ganske bratt hele veien opp til fossen. Her har de satt opp kjetting til hjelp

mf040
Det er også laget trapper, noe som forenkler de vanskeligste partiene endel

mf045
Vi er kommet op til utkikksplassen , og det fotograferes ivrig for å få et bra bilde av fossen

mf050
Og her er fossen. Den har et fritt fall på 92 meter

mf060
Det er spennende å kikke utfor kanten. Men pass godt på små barn her. Vår datter måtte ligge, slik at vi ikke risikerte at hun mistet balansen og ramlet utfor. Det er langt ned!

mf070
Skilt leder oss videre mot Mån

mf090
Det er kjettinger her også, men ikke like bratt

mf080
Her er det også lagt fint tilrette med bru over bekken

mf100
Vi begynner å se litt innover i dalen

mf110
Stien har stedvis endel røtter over bakken

mf120
Her har vi gården i skue

mf130
Det er liksom kun rundt gården at det er litt åpent i terrenget. De har nok jobbet veldig med å rydde jorda her

mf50
Sauene går her ganske fredelig og uller

mf140
Og hilser gjerne på folk som kommer.

mf142
Gården er gjerdet inne så ikke sauene kommer inn

mf145
Det er flere bygg rundt på gården

mf160
Flotte høstfarger

månafossen
Rute over turen

kart2
Kartutsnitt over turområdet. Kartene er hentet fra Norgeskart.no

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E39 til Ålgård. Ta av til venstre mot Sirdal etter å ha passert Ålgård. Denne veien følger du til du har kommet gjennom Dirdal . Når du kommer til Gilja følger du skilt mot Frafjord til venstre over broa, følg veien til du er gjennom tunnellen og nede i Frafjord. Her følger du veien oppover i dalen til du er ved veis ende på parkeringen i Eikeskog. Det står skilt mot Månafossen et stykke oppe i dalen. PS: Ha med deg 20 kroner til parkeringen.

2 kommentarer

    1. Nei dette var i 2008 🙂 Vi legger ut turer vi har gått før også. Når vi går nye turer tar vi jo selvsagt de nye i stedet. Men det er mange turer vi har gått tidligere som er såpass fine at vi har lyst å dele dem også 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.