Hatten (406 moh)


Lengde: Ca 5 km
Vanskelighetsgrad: Middels, noen krevende partier
Merking: Rødmerket, skiltet og nødlet. Tydelig sti
Laveste høyeste punkt: 138/406 moh
Kommuner: Strand, Rogaland


Forrige gang vi var på Hatten gikk vi den gamle løypa. Men den nye løypa som er lagt rundt på utsiden av Hatten, går helt ut på kanten over Lysefjorden. Stedvis er det ganske smalt, og stedvis er det fryktelig bratt, så her bør man ikke ha høydeskrekk. Det anbefales ikke å ha små barn med seg hvis man vil gå den nye løypa.

På vei ned gikk vi den gamle løypa, sånn at det ble en liten rundtur av det. Den nye løypa gjør turen litt lenger enn den gamle, men ikke så mye at det betyr noe særlig.

Denne turen gikk vi i august 2017.

ht010
Etter å ha parkert på høyre siden rett etter Heiatjerna (som ligger på venstre siden av veien når vi kommer fra Oanes), følger vi veien godt og vel 100 meter tilbake, til vi kommer til skiltene som viser vei til Hatten.

ht020
Her er skiltene hvor vi skal ut i terrenget. Det står 2 km på skiltet, men vi målte med GPS at det er nærmere 5 km på rundturen, så de 2 km er nok korteste vei opp.

ht030
Stien er litt varierende oppover, stedvis steinete.

20170823_210625
Og  stedvis så mye røtter at vi ikke rekker ned på stien engang. Men mesteparten av turen går på blankskurt berg og noe gress/lyng/myr.

ht040
Det er stort sett ganske lettgått terreng oppover.

ht050
Vi følger merking og nødling.

ht060
Utsikten kommer fort her. Fra de første åpne plassene oppover ser vi helt inn til Jørpeland.

ht070
Når vi kommer hit, må vi velge hvilken vei vi skal gå. Vi vil anbefale å ta den blå løypa oppover, om du har tenkt å gå rundturen. Det kan nok for noen oppleves som ganske skummelt å gå nedover på de bratteste partiene i den blå løypa.

ht080
Det fortsetter oppover et stykke til.

ht090
Og så begynner det å bli litt mer krevende å gå.

ht100
Så går vi opp den siste stigningen før vi skal ut på utsiden av fjellet.

20170823_194344
Vi ser inn til Forsand og Lysefjordbrua. Til høyre for Lysefjordbrua ser vi Sokkaknuten. Og til venstre for brua ligger først Bergefjell, og så Vikastakken med sin karakteristiske hump på toppen.

ht110
Flott utsikt.

ht140
Det er ganske smalt å gå enkelte plasser.

ht150
Det går ikke så mye opp og ned enda. Noe som gjør at vi kan nyte utsikten innover Lysefjorden selv om det er smalt og bratt her.

ht120
Båtene der nede blir bittesmå.

ht130
Nå begynner klatreetappen. Vi skal klatre opp flere bratte knauser. På denne første har de hengt opp tau som kan hjelpe litt når man skal opp.

ht160
Dette var nok det skumleste stedet på hele turen. Her måtte vi plutselig jumpe 60-70 cm ned, og det var fryktelig smalt akkurat her, og løs jord på stien. Undertegnede valgte å sette seg ned i stedet for å hoppe. Det føltes litt tryggere.

ht180
Mer klatring.

ht175
Og flere smale passasjer.

ht185Etter å ha kommet seg inn på litt tryggere grunn følger vi merkingen til vi kommer til dette skiltet. Her går avstikkeren opp til selve Hatten. Vi må tilbake hit og følge skiltet mot Botshei på vei ned.

ht186
Dit bort skal vi.

ht200
Vi fikk en vakker solnedgang der oppe, men nå hastet det litt med å komme seg ned før det ble mørkt. (Vi hadde med oss hodelykter i sekken da, for sikkerhets skyld, siden vi ikke fikk startet turen før nærmere sju om kvelden).

ht210Her er vi på vei ned. Og store deler av nedturen har vi flott utsikt.

ht220
Nedenfor toppen skal vi rundt dette lille tjernet.

ht211
Det er ganske lett å gå på de blankskurte bergene nedover, så lenge det ikke er vått hvertfall.

ht230
Spesiell steinformasjon. Nesten som en divan.

ht240
Lenger ned skal vi følge et steilt flog nedover.

DSC01756
Til vi er nede ved skogen igjen. Da er vi nesten nede ved stiskillet hvor vi gikk den blå løypa fra.

DSC01762
Her er vi omtrent nede ved veien igjen.

ht250
Vi klarte å komme ned før mørket tok oss!


Få smakebiter fra hele turen i film og bilder nedenfor (3 minutter og 18 sekunder).

hatten
Ruten vi gikk.

hatten.jpgTerrengkart.

kart2
Utsnitt fra turområdet. Kart fra Norgeskart.no.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk, følg veien forbi Jørpeland til man kommer litt opp i heia og får Botsvannet på venstre siden. Et sykke etter Botsheitunnellen, etter enden av Botsvannet får man en stor ny og flott parkering på venstre siden, her er det plass til 100 biler. Det koster 50 kr å parkere her ( pr aug. 2022), og betaling kan gjøres med Vipps. Kommer du til Hølleslitunnellen har du kjørt for langt. (Det er en parkering på høyre side like før, men den er stengt med bom.)

Én kommentar

  1. Dette var virkelig en flott tur.Vi gikk opp den nye stien og ned den gamle veien igjen.En av de fineste turene jeg har gått og det er velidg mange.Den nye stien er ikke for de med høydeskrekk,det stemmer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.