Ragnhildsfjellet (319 moh)

 


Lengde: 2,8 km t/r med avstikker (2 km uten)
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Ingen, men tydelig sti og 1 skilt
Laveste/høyeste punkt: 178/319 moh
Kommune: Sokndal, Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


 

Vi har denne gangen tatt turen til Sokndal kommune, for å gå på en liten fjelltopp, som faktisk er den høyeste toppen i området. Så selv om den er liten, er det fantastisk utsikt herfra!

Starten på turen er ved avkjøringen til Eigeli, ved veivesenets webkamera på Sælebø. Forklaring på det kommer nederst i innlegget. Fra bilen går vi ca 100 meter langs veien, i retning Sokndal. Her må man passe på, for bilene kommer fort, og det er svært smal kant langs veien å gå på.. på motsatt side av veien går det en smal grusvei nedover mot sjøen. Den kan være stengt med kjetting, så det er ikke lurt, og heller ikke lov å parkere langs denne veien. (Det er skiltet privat vei, parkering forbudt.)

Vi skal ca 400 meter nedover denne veien, til vi kommer til et rødt hus på venstre side. Da gjenstår bare en bitteliten oppoverbakke, så er vi ved turens eneste skilting, som viser oss vei rett oppover fjellet. Herfra er det ganske bratt. Stort sett all stigningen på turen kommer her, ca 140 meter stigning på ca 600 lengdemeter. Men når turen er så kort som den er, byr ikke det på særlig problem. Tre steder er det satt opp trapper på vei opp, og nesten øverst er det satt opp et slags stålvaier-gjerde som sikkert er greit å holde seg i hvis det er litt glatt. Og vel oppe ved siste biten til toppen passerer vi noen militære installasjoner. Vi vet ikke om de er i bruk, men det kan kanskje forklare trappene.

Etter en kort rast der oppe går vi ned trappene, og rett over til noen småtopper like ved som så litt spennende ut. De var ikke så store og spennende som de så ut, men utsikten var flott for det, og ga litt mer utsikt nordover enn fra Ragnhildsfjellet!

Denne turen gikk vi 11. april 2021

Det er plass til 2-3 biler her, men pass på å parkere slik at bonden kommer seg forbi med traktor når han skal mate kuene. Som du ser står vi parkert rett under kameramasta.
Vi må gå ca 100 meter langs veien på en svært smal veiskulder. Pass godt på her, bilene kommer fort.
Fin grusvei fra hovedveien ned til der stien starter.
Her ser vi fjellet vi skal opp på.
Her skal vi bare opp den lille bakken der fremme, og over på sti opp til høyre.
Dette er turens eneste skilt.
Stien starter ganske bratt, og det blir ikke mindre bratt før vi kommer oss til toppen. Men så er det ikke så veldig langt opp da.
Det er greit underlag å gå på, og stien er ganske tydelig helt opp.
Der nede ser vi veien vi kom på.
Her var det litt glatt, med snø og is, men det varer nok ikke så lenge til.
Og så er vi kommet til første trappen. Den er ikke så stor, men er absolutt til hjelp!
Neste trapp er litt større, og gjør at vi slipper å klyve opp bratte knauser.
Siste trappa, nå er vi nesten oppe.
Litt usikker på funksjonen med dette gjerder. Men det er nok greit å holde seg i hvis det er vått og sleipt oppover svabergene.
Her ser vi varden, men vi må rundt toppen til venstre der for å klare å komme opp dit.
Som du ser er det ganske bratt opp til toppen.
Det er en stor flott flate her med super utsikt, men vi skal videre rundt og opp til varden.
Akkurat her er det litt smalt, men det er den eneste plassen hvor stien er litt smal.
Nesten oppe.
Og så er vi der. Stor flott varde på et såpass lite fjell. Det henger et rør på varden som vi regner med inneholder en besøksprotokoll man kan skrive navnet sitt i.
Stor utsikt.
Vi ble ikke så lenge på toppen, sånn i tilfelle de snøbygene skulle ta seg en sving mot oss.
Vi fant enda et utsiktspunkt på vei ned.
Militære installasjoner av noe slag.
Fra det andre utsiktspunktet ser vi rett ned på gården der stien starter.
Vi tar en tur til en småtopp like ved toppen før vi går ned av fjellet.
Ikke like spennende som det så ut til fra første toppen, men flott utsikt mot nord.

Løypa vi gikk. Grønn strek er på vei. 1: Ragnhildsfjellet , varden. 2: den lille ekstratoppen. Grønn prikk indikerer vegvesenets webkamera.
Utsnitt av turområdet.
Her er nærmeste parkeringsmuligheten, rett ved kameramann. Pass på at du parkerer godt ut i siden så det går an å passere med traktor.
Løypa på satelittkart.

Hvordan komme hit: 
Fra Egersund sentrum: Følg RV44 mot Sokndal, ca 18 km til du kommer til masten med vegvesenets webkamera på Sælebø, rett forbi avkjøringen til Egeli. Her kan du parkere langs en liten veistubb ved siden av veien (Sokndalsvegen). Se bildet øverst i innlegget.

Fra Sokndal sentrum: Følg Rv44 mot Egersund, ca 8 km, og parker ved vegvesenets kameramast på Sælebø, like før avkjøringen til Egeli. (Sokndalsvegen)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.