Klubbafjellet (924 moh)


Lengde: 12,5 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Ingen, men stedvis sti og nødlinger
Laveste/høyeste punkt: 672/924 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland


Vi har igjen tatt turen til  Lyngsheia, denne gang for å bestige Klubbafjellet. Her er det ingen merket løype, ei heller en tydelig rute dit vi skal. Men terrenget er åpent og oversiktig, så det er stort sett ingen problemer med å finne frem her. Eneste som kan nevnes må være at vi skal over et par kløfter hvor vi må lete litt etter en vei ned.

Vi starter på demningen ved Lyngsvatnet, og beveger oss mot Flæhytta i nordlig retning. Men i stedet for å gå til hytta, går vi til venstre rundt Flætjernet og over ei lita bru i enden. Derfra holder vi oss skrått opp mot høyre og opp på Tjørnastølsfjellet. Derfra holder vi oss i østlig retning over Flæene og Stakkingsbakkane, til vi når nedre del av Fjellstølsfjellet. Herfra følger vi sti og nødlinger videre  mot Båturdsfjellet. Vi skal ikke følge stien opp på dette fjellet, men heller følge kløfta/ura opp  mellom Båturdsfjellet og Båturda.

Vi passerer flere små tjørn oppover, og legger ruta over Tverrfjellet, noe som antakelig er det enkleste, da det er veldig bratt å gå rett mot Klubbafjellet herfra. Tverrfjellet byr også på flott utsikt, og er enkelt å forsere. Herfra går vi ned på andre siden og over til Klubbafjellet. Det ser litt tungt ut å gå der, da det er enorme mengder med store steiner overalt, men det viser seg å være veldig lettgått videre til målet. Alle steinene er nok levninger fra istiden, og vi ser flere morener rundt fjellet.

Vi tar oss en god pause her oppe og nyter utsikten. Vi tar oss også en liten tur bort til andre enden av fjellet, noe som gir enda mer utsikt. Det er veldig flott her oppe, og selv om terrenget ser nokså ufremkommelig ut på avstand, er det veldig fint å gå her.

Veien tilbake legger vi litt høyere opp i terrenget, ovenfor de første bergene vi passerte på vei opp, via Tjørnastølsfjellet, her er det noe enklere å gå enn der vi gikk på vei bort. Vi følger sti og tråkk som dukker opp , og det er ikke så bratt å forsere kløftene vi må over. Denne delen av turen har vi merket med en grå strek på kartet. Hele turen grunnet lengde og mangel på merking burde kanskje vært satt til krevende, men pga det enkle terrenget å gå og orientere seg i har vi valgt å sette den som middels.

Denne turen gikk vi 15 juli 2018

01
Stor og god parkering ved demningen. Vi skal over alle fjellene i bakgrunnen.

02
På vei ned mot Flætjørna.

03
Det går ei lita elv ut fra tjørna, med en liten bro som vi krysser over.

04
Vel over på andre siden finner vi oss en grei vei oppover.

05
Vi nærmer oss første topp på turen.

06
Etter første topp krysser vi en liten dal og går rundt neste topp på et tråkk i terrenget. Det går mange tråkk her, og mange av dem stopper bare helt plutselig. Men de er greie å følge så lenge de er der.

07
På vei over Flæene. Lyngsvatnet der nede.

08
Stakkingsbakkane. Der fremme ser vi Båturdsfjellet og Båturden. Den lille kløfta mellom dem skal vi følge på vei videre.

09
Her må vi ned en ganske bratt kløft. Det er muligens litt lettere å krysse den lenger oppe.

10Vi velger å gå ned her.

11
Vi følger nødliger videre og kommer inn på en sti som vi følger helt opp til kløfta vi skal opp gjennom.

12
Her forlater vi stien og går opp gjennom ura i kløfta der fremme.

13
Litt av vinteren henger igjen enda. Og i varmen smelter det fort. Her var det bare å sette vannflaska under og fylle på med deilig kaldt smeltevann som rant under isen.

14
Vi passerer mange fine idylliske tjern på turen

15
Vi er kommet inn på nok en sti som fører oss mellom to små tjern og videre rundt en liten høyde foran Tverrfjellet.

16
På baksiden av denne høyden følger vi stien langs hele høyden før vi krysser over steinura i andre enden.

17
Vi kommer opp på en flate. Her ser vi Rundeknuten, eller Martaknuten som den også kalles. Til høyre ser vi Klubbafjellet hvor vi skal.

18
Stien/tråkket tar oss oppover på Tverrfjellet.

19
Flott utsikt fra Tverrfjellet. Her ser vi Rundeknuten til venstre for Klubbatjørnene og Klubbafjellet til høyre.

20
På vei ned fra Tverrfjellet.

21
Her har vi varden på Klubbafjellet i syne. Det er mye stein her, men det er lett å gå for det.

22
Flott varde og flott utsikt fra toppen. Omtrent midt i bildet har vi Store Vongsen, og til høyre i bildet ser vi Sandvatn

23
Tverrfjellet ser mye vanskeligere ut å forsere fra denne siden.

24
På vei tilbake går vi høyere opp i terrenget. Her ligger det også masse store steiner. Dette er nok litt særegent for Rogaland. Masse spor etter istiden.

25
På multejakt! Måtte få med oss de multene vi fant. Det var ikke mange igjen av dem. Noen har støvsuget heia her for multer før vi kom hit ser det ut til. Men de vi fant smakte godt!

26
Plutselig dukket det opp et hode i lyngen! Ser du det?

Film fra turen.

kart1
Løypa vi gikk. 1: Tverrfjellet. 2: Klubbafjellet. 3: Tjørnastølsfjellet. Den grå streken indikerer ruta vi gikk på tilbaketuren.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit: 

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Tau. Følg Rv13 i retning Hjelmeland og Sauda til skilting mot Lyngshei og Songesand like før Årdal. Her tar du til høyre. Ta til høyre igjen ved neste skilting mot Songesand, og følg denne veien ca 8,9 km (eller ca 3 km forbi Folkehjelpshytta). Her går det en vei inn til venstre.  Denne veien går opp til demningen ved Lyngsvatnet, hvor vi parkerer på den store plassen helt oppe ved demningen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.