Dalsnuten (324 moh) med rundtur


Lengde: 3,6 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Godt skiltet og merket med røde T-er.
Laveste/høyeste punkt: 155/324 moh
Kommune: Sandnes, Rogaland


Her er en tur som vi har gått mange ganger. Vi har gått her i allslags vær, og i dag fikk vi dessverre ikke noe utsikt, da vi havnet midt oppe i tåkeheimen. Men vanligvis er det flott utsikt når man kommer opp!

Siden første gang vi gikk denne turen har det virkelig skjedd saker og ting her. Store deler av løypa er belagt med stein og trapper. Så de mest gjørmete og myrete partiene, og ca halve bakken oppover mot toppen har fått seg et stort løft!

I utgangspunktet er denne turen så kort at den burde vært klassifisert som lett, men oppstigningen til toppen er såpass bratt at vi velger å sette den som middels.

Vi valgte å gå dette som en rundtur, der vi følger turveien og trappene oppover den ene veien, og går ned på andre siden og følger myra tilbake.

Denne turen gikk vi 24. april 2018.

01
Vi parkerer på Gramstad. Her er det plass til frykteilg mange biler, og det trengs. Til tider er det så fullt her at det står biler langs veien, langt oppover, forbi parkeringsplassen.

02
Dette er er veldig populært turområde, og det er mange turer å velge i. Vi følger selvfølgelig veien mot Dalsnuten. Dette er det fjellet som gir den absolutt beste utsikten både mot Sandnes og Stavanger.

03
Første del av turen går på fin gruslagt turvei. Etter et kort stykke deler veien seg og man kan velge å gå enten den ene eller andre veien opp. Tar man til venstre kommer man opp til myra, og denne løypa er nok ikke like bratt som den andre. Vi velger å fortsette rett frem. Det føles tryggere å gå det bratteste partiet oppover, enn nedover. Hvertfall når det har regnet og er vått.

05
Det våres, det ser vi på plantelivet. Her fant vi noen snodige planter som vi ikke har sett før. Det lignet nesten på rosa kongler. Mon tro hva den skal bli når den blir stor?

06
Vi nærmer oss slutten på turveien. Rett her fremme er det vanligvis ei grind. Når den kommer opp igjen må man huske å lukke den etter seg. Det går dyr på beite her store deler av året.

07
Ved Revholstjørna er det laget en flott allè ned mot vannet.

08
Her ser vi at de ikke er ferdige med å steinlegge stien enda. Det ligger svære hauger med stein som skal legges bortover langs vannet.

09
Deler av løypa oppover fjellsiden er blitt trapper.

10
Vi skimter toppen i tåkehavet.

11
Det er ikke trapp hele veien opp.

12
Noen steder må man også klyve litt.

13
Så er vi oppe!

14
Det var hustrig på toppen, men når vi er på tur, da må vi ha kaffe! Uansett vær. Sånn er det bare.

15
Dagens panoramautsikt utover Sandnes.

IMG_0023Sånn kan det også se ut herfra. (Dette bildet ble tatt en av de gangene vi var heldige med været her oppe.)

16
Vi følger rødmerkingen forbi varden og tar den andre løypa ned. Her er det ikke fullt så bratt og litt lettere å gå.

17Et stykke ned i fjellsiden kommer vi til et stiskille hvor vi kan gå mot venstre bort til den siden av Revholstjørna der vi gikk opp, eller å gå ned mot myra på andre siden. Vi går til høyre mot myra.

18
Over en gjerdeklyver, og port for hunder er det også. Her ser man hvordan det er laget trapper nedover, og hellelagt sti over selve myra.

19
Det er en fryd å gå her nå, når man ikke trenger å tenke på hvor man skal trø for å unngå å bli våt på føttene.

20
Stedvis ligger noen av de gamle kloppingene igjen på stien.

21Vi nærmer oss  Gramstadtjørna.

22
Bare noen små bakker ned så er vi der.

23
Her er også gjerdeklyvere. Og hundeport.

24Det er ganske idyllisk rundt Gramstadtjørna.

25
Det er laget en slags merkelig innretning ved dette «leirstedet». Lenger inn i skogen er det også laget gapahuker med bålplass.

26
Inne i den rare innretningen henger det massevis av flotte keramikk-ting som nok er laget av skoleelever eller noe.

27
Og som en slags belønning for å ha gått turen fikk vi se Bambi før vi kom tilbake til bilen!

kart1
Løypa vi gikk. Grønn strek er turvei, blå strek er sti.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Sandnes kjører man utover forbi Hana mot Dale. Når man kommer til Strondavika svinger man til høyre og følger Fjogstadveien helt opp til Gramstad. Der finner man parkeringsplassen på høyre side ca 300 meter etter toppen av bakken, like forbi låven på venstre side av veien.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.