Lengde: 17,6 km
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Skiltet, meget tydelig sti/driftevei
Laveste/høyeste punkt: 88/430 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland
Dette er en tur vi lenge har hatt lyst til å gå. Vi har tidligere vært der med båt, og har hørt om hvor flott turen over fjellet skulle være. Pga at dette er en ganske lang tur, er vi litt usikre på hvordan vi skal klassifisere denne turen. Så vi landet på dette: Skal du gå inn og overnatte i Trodla-Tysdal, kan du se på dette som en middels tur.
Men skal du frem og tilbake på dagstur, er nok dette for mange en ganske krevende tur. Både fordi den er lang, og fordi underlaget er tildels krevende å gå på. Det er også noen betydelige opp- og nedstigninger underveis. I motsetning til en topptur, hvor returen stort sett går nedover, må du huske på at her skal du gå samme vei tilbake, og får de tyngste og lengste stigningene på tilbaketuren.
Vi kjørte til Vormedalen i Hjelmeland, og inn til parkeringsplassen innerst på Kleivaland hvor turen starter fra
Turen starter meget lettgått gjennom noen grinder bortover fin grusvei
Etterhvert går grusveien mer over til skogsvei
Så skal vi over en bro og veien blir til en sti
Stien blir tidvis mer og mer steinete
Langt der fremme er skaret vi skal over før det bærer nedover mot Øvre Tysdalsvannet
Etter at vi har passert dette uthuset er det mer eller mindre slutt på den «fine» veien og terrenget blir litt villere
Etter å ha kommet opp den første stigningen (Kløvabrekka) kommer vi Kløvtjernet, med gården Kløv. Den ligger idyllisk til på andre siden av vannet. Les mer om Kløv her
Idyllisk ved Kløvatjernet. Masse vannliljeblader tyder på at det kan bli et flott skue i løpet av sommeren. Og fisken hoppet og vaket da vi var der.
Videre fra Kløv stiger det fortsatt i terrenget
Men oppe på toppen av skaret kommer vi til dette skiltet. Det er en god oppmuntring. (Hvis man ser bort fra at man også må opp igjen de samme bakkene som man nå skal nedover)
Like etter å ha passert skaret kommer vi til dette flotte utsiktspunktet før selve nedstigningen starter. Det ligger litt ut av stien men bare 10-15 meter. Det står ingen skilter her, men du ser stien som går ut i lyngen, og berget synes mellom trærne. (Hører også lyden av en foss ganske godt)
Etter første nedstigningen går vi over denne sletta. Her er det litt vått
Litt merkelig skilt å sette ved ei elv?
Vi er over sletta og ser tilbake til gården Helgaland som ligger her. Gården ble fraflyttet i 1960, men den er nok i bruk til tider, for her er det både solcellepaneler og parabolantenne på veggen. Sommersted kanskje? Det er en godt vedlikeholdt gård hvertfall, hvor sauene beiter like utenfor veggene
Etter Helgaland fortsetter det nedover
Vi tar oss en pause når vi kommer til Øyafossen
Fossen er et flott skue, og når vannføringen er stor etter regnværsperioder er den ekstra flott
Vi fortsetter nedover.
Lenger nede i bakkene kommer vi til dette skiltet…. noe intetsigende egentlig…
… til vi snudde oss og så steinene på andre siden av stien
Vi kommer ned til elva, og det flater ut et stykke. Her er det fint å fylle vannflaska. Vannet smakte friskt og godt.
Vi krysser elva på denne broa. Den gynger litt, så det kan være greit å gå over en om gangen hvis man syns sånt er litt ekkelt
Et stykke etter å ha krysset elva kommer vi til Øyahidleren. Stien går under denne
Vi finner også flere morsomme skilt videre nedover bakkene
Her åpenbarer Øvre Tysdalsvannet seg. Det er et flott skue på en dag som denne hvor det er vindstille og vannet er helt speilblankt
Vi fortsetter langs fjellsiden og kommer inn til Trodla-Tysdal.
Gården er nå i eie av Kjell Tysdal med familie, som driver Trodla-Tysdal Turiststasjon. Det er en gammel gård, som var kjent fra lenge før 1500-tallet. Dette er Rogalands mest avsidesliggende gård i drift. Vill og dramatisk natur med 900 meter høye fjell omkranser gården. Gården har både lakseelv og ørretvann.
PS: Det koster penger å komme inn på området her. Det er nok endel folk som kommer hit for å oppleve stedet, noe som sikkert utgjør endel slitasje på anlegget og naturen her. Dette er en privat eiendom, så det bør man respektere.
Der oppe ligger Turiststasjonen, hvor man kan bestille overnatting om man ønsker. Her er det også toalett og kjøkken man kan benytte. I tilknytning til stasjonen ligger det også noen små hytter man kan overnatte i, pluss at man kan telte. Ringer man en dag eller to i forveien kan man også bestille middag her inne.
Det er et flott anlegg de har laget til her. Bak glassveggen her er det en stor spisesal
Det er nok fint å kunne sitte under tak med nista si hvis himmelens sluser skulle åpne seg
Selve gården ligger på andre siden av elven Tussa som renner ut i Øvre Tysdalsvannet
Etter å ha slappet av og spist, begynner vi på returen. Det er over 8,5 km tilbake til bilen, og veldig mye av dette er oppoverbakker, så det er lurt å beregne god tid om man skal tilbake samme dag.
Tilbake til utgangspunktet. Da vi kom hit sto det bare to biler her. Det er kommet litt flere til i mellomtiden. Og alle har nok ikke gått samme tur som oss, for det er flere turer i området, og vi møtte bare folk et par ganger underveis.
Få smakebiter fra hele turen i film og bilder nedenfor (2 minutter og 36 sekunder).
Ruta vi gikk
Utsnittet viser turområdet.
Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk, Videre til Tau. Herfra følger man veien til Hjelmeland. I Hjelmeland kjører man gjennom sentrum og følger skilting til høyre mot Vormedal. Etter en ganske lang stund på denne veien svinger man av til høyre mot Kleivaland og følger veien til endes til en stor parkeringsplass