Hest i Vindafjord (552 moh)


Lengde: 7 km t/r
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Grusvei og sti. Myrete og vått utenfor grusveien. Merket med oransje stikker
Laveste/høyeste punkt: 357/552 moh
Total stigning: 428 meter

Kommuner: Vindafjord
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Denne gangen har vi valgt oss en enkel tur i Vindafjord, og kjører til Oppheim mellom Ølen og Etne. Her parkerer vi, og følger en flott grusvei med mange fine rasteplasser inn mot Olaliahytta. Når du kommer til Røde kors sin hytte på venstre side, deler veien seg, og her følger du grusveien mot høyre.

Sånn ca halvveis innover grusveien mot Olalia står det et skilt som peker ut mot høyre, mot Hest. Hit har det vært veldig lett å gå, men nå blir det litt tyngre. Ikke fordi det er en kupert eller vanskelig sti, men det er så vått og myrete oppover at vi føler vi blir sugd ned i bakken for hvert steg. Det er nok litt bedre på sommeren når været har vært tørt en stund. Men dette er nok mest beregnet som skiløyper om vinteren.

Når vi nærmer oss mål ser vi at det er 3 små topper her oppe.  Den borterste har en stor stein med postkasse på. Så det er nok målet. Men vi tar med oss de andre toppene først, og venter til de som allerede er der er ferdige med sitt. Det er mer enn nok fine plasser her oppe hvor man kan raste hvertfall. Etterhvert rusler vi bort og skriver oss inn i boka, og får tatt litt bilder og dronet litt før det kommer flere folk.

Vi velger å gå ned en litt annen vei enn vi kom opp. Og følger ryggen nedover fra de to andre toppene vi var innom. Det er endel tørrere her, men til gjengjeld mye mer humpete, siden det ikke er sti her, og sikkert lettere å trå skeivt. Så om man går den ene eller andre veien blir nok hipp som happ. Det er ikke mer enn en kilometer opp fra grusveien, så det burde gå bra uansett.

På vei ned igjen stoppet vi ved en liten granskog og gikk inn for å se etter sopp. Kom ikke lenger enn 5 meter inn i skogen før soppnettene var fulle (på 3-4 minutter)! For en soppelsker som undertegnede var det helt fryktelig å gå derfra uten å se etter mer sopp! Men vi pleier ikke gå på fjelltur med soppkurv heller da. Så er det noen som er flinke på sopp, er det absolutt å anbefale en liten tur inn der. Ca 1,5 km innover grusveien fra parkeringen. Du ser skogen med en gang, og stien inn dit.

Denne turen gikk vi 17 september 2023.

Infoskilt ved turstart.
Mer infoskilt.
Av og til er det ganske deilig å bare gå på flate grusveier.
Vi har ikke gått mer enn ca 500 meter før den første rasteplassen dukker opp. Her er det også bålpanne.
Vi går videre. Var litt tidlig å raste her.
Etter ca 1,5 km passerer vi en liten granskog. Undertegnede planlegger en liten svipp innom der på returen.
Går fin sti opp i skogen.
Ved Røde Kors hytta holder vi til høyre. Det går an å fortsette rett frem og ta en annen vei videre til Olaliahytta for dem som ønsker det. Vi vet ikke hvordan det er å gå der.
Siste rasteplass før vi skal av veien.
Vi fortsetter ca 5-600 meter til.
Etter å ha passert dette tjernet skal vi ut av veien.
Her begynner stien opp til Hest.
Det er egentlig ganske fin sti oppover. Men etter alt regnet som har vært er det søkkvått. Vanntett fottøy anbefales.
Vi ser den ene toppen foran oss. De andre ligger bak haugen der fremme.
På vei opp til den toppen som er nærmest grusveien. (Vi skimter vardesteinen på hovedtoppen midt i bildet.)
Vi finner oss en plass å raste. Vi ser Ølensvåg der fremme.
Rasteplass med god utsikt.
Vi venter til de andre har gjort seg ferdige der borte.
Morsom varde.
Her er det både postkasse med bok, og norsk flagg.
Utsikten er upåklagelig. Lysenuten i det fjerne.
Droning må til skal man lage film fra turen (Se filmen lenger ned i innlegget.)
Høstfargene har begynt å vise seg.
Vi følger ryggen rett ned mot tjerna der nede.
Snart nede på grusveien.
Og så er det bare å labbe tilbake til bilen.

Løypa vi gikk. Grønn strek er på vei, blå er på sti/terreng. 1: Her går vi ut av veien, 2: Hest
Utsnitt av turområdet.
Parkeringen på Oppheim.

 

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: E39 til Mortavika, Ferge til Arsvågen. Følg E39 videre forbi Aksdal. Ved Våg kjører du rett frem og ikke mot Bergen. Herfra følger du E134 forbi Ølen til du får skilt med Parkering Olalia. Her kjører du inn og følger veien til endes og parkerer. Det koster 75 kr og kan betales med Vipps eller Easypark App.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.