Middagsjuvet og Middagskjerringa


Lengde: 4,6 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Grei sti, litt utydelig her og der. Nødlet og rødmerket 
Laveste/høyeste punkt: 775/848 moh
Total stigning: 352 meter

Kommune: Sirdal
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har en stund snakket om å ta en tur i fjellene ovenfor Øygardsstøl og Lysebotn, men måtte vente til snøen var borte. Middagskjerringa har vi sett skiltet ved Lyseveien når vi har kjørt til Lysebotn, og på kartet kunne jo det se ganske spennende ut, og ganske lettgått kort tur. Men som vi har erfart før; Selv om noe ser veldig lettgått ut på kartet betyr ikke det nødvendigvis at det er så lett som det ser ut. Denne var sånn midt imellom. Hverken veldig lett eller veldig tung.

Stien er stedvis veldig smal, og går i bratte skråninger der det nesten ikke er plass til føttene på siden av hverandre. Den går også over litt bratte svaberg som nok kan være noe sleipe når det er vått. Mye av turen går også over nokså myrete terreng. Det er egentlig ikke særlig høydeforskjell på turen, men den er likevel ganske kupert.

Når det er sagt, det er likevel en flott tur, og kort, så det går fort å komme seg til målet. (Som vi utvidet med en liten runde videre utover fjellet langs juvet) Det er 1,6 km fra veien inn til juvet, ikke allverdens langt.

Når vi kommer til Middagsjuvet får vi en flott utsikt ned til Lysedalen. Men for å se Middagskjerringa, som er en 30 meter høy steinpilar nede i juvet, må vi et stykke lenger ned i juvet. Mot slutten blir det nokså bratt og ulendt, så her fraråder vi å ha med seg små barn. Ytterst på kanten går det loddrett ned i juvet. Og for å se kjerringa må man nesten helt ned på kanten av stupet. Navnet har den fått fordi da sola sto over kjerringa midt på dagen, var klokka tolv, og da var det middagstid nede i dalen

Vi tok oss en liten rast på en flat stein øverst i juvet før vi valgte å ta en liten tur utover fjellet på høyre siden av juvet (når vi ser nedover i dalen).  Det er ikke langt opp dit, men noe knotete å komme seg opp. Vel oppe så vi at fjellsiden strekker seg et godt stykke nedover mot dalen, og det er fint å gå nedover dit. Vi kom ned til et gjerde som er satt opp et stykke lenger ned, uvisst av hvilken grunn. Men vi benyttet oss av allemannsretten og skrevet over gjerdet uten å bøye det ned, og fortsatte et stykke til . Vi fant oss et par flotte utsiktspunkter (Som du kan se på filmen lenger nede i innlegget). Nydelig utsikt både innover og utover Lysedalen. Vi brukte drone til å forlenge utsikten utover Lysefjorden.

Denne turen gikk vi lørdag 8 juli 2023.

Vi fant en lomme å parkere i, ca 3-400 meter fra turstart.
Dette skiltet står like ved veikanten. Men man må snu seg og se hva det står etter å ha kjørt forbi det. Her kjører man mellom to små vann.
Det er egentlig ganske greit å gå her, men det er mye mer kupert enn vi regnet med.
Det går opp…
… og ned…
… og stien går i bratte skråninger.
Noen steder er stien bare et smalt tråkk.
Vi passerer noen tjern underveis, så for de som vil ha seg et fjellbad er mulighetene mange.
Nærmer oss målet nå.
Bare en liten bakke igjen.
Det er fint å se seg tilbake av og til.
Nå er vi sånn ca øverst i Middagsjuvet.
Vi begynner å få øye på fjellene på andre siden av Lysedalen.
Og så ser vi ned i juvet. Vi må likevel et stykke fremover, på venstre siden av juvet for å få øye på middagskjerringa. Det er merket løype, så lett å finne frem.
Her ligger skiltet. Det er knukket, så kanskje ikke så lett å få øye på.
For å se kjerringa må vi et stykke ned. Her er det bratt så pass vel på hvor du setter beina!
Så langt men ikke lenger.
Og der står den i all sin prakt. 30 meter høy. Dette er eneste stedet man kan se den ovenfra.
Det er et flott juv, som skjærer seg ned mellom fjellene helt ned til Lysedalen.
Her er vi på vei opp på fjellet ved siden av juvet. Vi har ikke funnet noe navn på det, men har hørt at et av fjellene rundt her kalles Middagsfjellet. Kan det være dette tro?
Over på andre siden av fjellet er det fint å bevege seg nedover mot dalen.
Det er satt opp et gjerde, uvisst av hvilken grunn. Det er vanlig å skjerme sauer mot bratte stup med slike gjerder, men det er flere plaser her uten gjerder med brattere stup enn det er her nede.
Utsikt oppover Lysedalen
Det ser ganske bratt og spektakulært ut, men her ser det mye brattere ut enn det er. (dronebilde)
Juvet på høyre side her. (dronebilde)
Utsikt ned i dalen og til Lysegårdene på andre siden.
Lysebotn og Lysefjorden, og vi skimter noen av hårnålssvingene bak fjellet til venstre. ( Utsikt forlenget med dronebilde)

Løypa vi gikk. 1: Middagsjuvet, 2 Utkikkspunkt ned mot dalen.
Utsnitt av turområde.
Parkering

Hvordan komme hit.: Fra Stavanger:

E39 til Ålgård, sving inn på FV450 og følg denne først til Sinnes og  til venstre i rundkjøringen mot Fidjeland og Ådneram. Et stykke forbi Fidjeland tar du av til venstre mot Lysebotn. Denne følges noen km til like før man begynner på nedstigningen mot Øygardsstøl og hårnålssvingene. Like etter Venekvævstjørna må man se godt etter et lite grønt turskilt i veikanten.  Det skal stå Middagskjerringa, 1,6 på skiltet (Og antakelig står det bak frem) Vi valgte å kjøre noen hundre meter forbi og parkere i veikanten, det går også an å parkere noen hundre meter før. Gjør det som passer best for deg. Men IKKE parker på møteplasser.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.