Trosaviga til Gyarhavn


Lengde: 4,2 km t/r
Vanskelighetsgrad: Lett 
Merking: God sti. Blåmerket
Laveste/høyeste punkt: 0/50 moh
Total stigning: ca 130 meter

Kommune: Eigersund
GPX fil: Nei


Vi har gått nok en lett tur, langs kysten ved Hellvik. Vi kjører til Trosaviga og parkerer der. Starten går på fin turvei. Etter noen hundre meter kommer vi til et skilt hvor det står Storevarden. Vi ser at det ikke er langt opp dit, så vi bestemmer oss for å få med oss den på turen. Vi spurter oppover bratte svaberg til vi er på toppen, og ser at den store varden ikke er så stor som navnet tilsier. Men utsikten derfra er hvertfall stor!

Vel nede igjen fortsetter vi til Sandane. Der stopper veien. På høyre side er det en flott sandstrand, og til venstre er det rulleteinsstrand. Vi følger skiltingen langs rullesteinsstranda. I enden tar vi en svipp ut på en betongbrygge langs kanten av knausen. Fin plass å ta seg en liten rast om man ønsker det.

Vi fortsetter bak sjøhuset en opp en liten trapp, opp til Mastraveien, som vi følger til høyre et stykke, til vi ser et lite skilt med Gyarhavn på høyre side. Herfra kommer vi over i typisk fjellandskap, og følger stien til vi er fremme ved målet. Det går litt opp og ned i småkupert terreng. Det er stort sett lettgått hele veien, men et par plasser kunne det med fordel vært kloppet litt , det var ganske gjørmete. Men vi kom oss ganske tørrskodd over, siden det var såpass kaldt av bakken var nokså frosset.

Da vi kom frem kunne vi velge å gå til Indre eller Ytre Gyarhavn. Vi valgte oss ytre, det så veldig forlokkende ut! Det er laget flotte brygger og gapahuk, det er toaletter der, og border, benker og griller rundt omkring på området. Det så ut som det er laget et tilsvarende opplegg på Indre Gyarhavn. Skikkelig flott laget, så det er nok nydelig her en fin sommerdag, med grilling, bading og lek!

Her er det også masse plass å legge til med båt for de som ønsker å komme sjøveien.

Denne turen gikk vi 5 mars 2023.

Stor og god parkeringsplass på Trosaviga.
Skilter ved turstart angir de forskjellige turmålene.
Våtmarksområde ved turstart.
Turen starter på fin turvei.
Her kan man ta en avstikker til Storevarden. Vi valgte å ta en svipp opp dit.
Lettgått terreng opp til varden.
Det er bare et par hundre meter opp, så vi er fort oppe ved varden.
Fin utsikt fra toppen.
Utsikt mot Eigerøy.
Her ved Sandane er det slutt på Trosavigveien.
God skilting.
Mastrastranden. En flott sandstrand.
Vi skal denne veien. Stien går på oversiden av stranden.
Betongbrygge rundt knausen, her kan det være flott å ta seg en liten rast.
Stien fortsetter opp trappa, opp til Mastraveien.
Idyllisk tjern langs veien.
Her ved skiltet skal vi av veien og over på sti mot Gyarhavn.
Flott utsikt.
Noen steder er det flotte kloppinger.
Der skal vi opp.
Det er ganske bratt her, så når det er vått eller frost, kan det nok være litt glatt her.
Men flott å gå opp her denne fine dagen.
Enkelte steder kunne det med fordel vært ryddet litt skog.
Fremme ved Gyarhavn. Vi går til høyre til Ytre Gyarhavn.
Flott plass!
Her er det utrolig idyllisk, og godt i ly om det blåser.
Det er gapahuk her også, med vedovn inne.

Denne flotte karen traff vi på vei tilbake!

Løypa vi gikk. Grønn løype er på vei, blå på sti. 1: Storevarden, 2: Ytre Gyarhavn.
Utsnitt av turområdet.
Terrengkart
Parkering.

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: E39 til Krossmoen, videre til Egersund, og så Fv44 til Helldik. Evt følg Fv44 direkte til Hellvik. Her tar man inn på Trosavigveien og følger denne rundt vika til man er forbibebyggelsen. Når veien gjør en sving til høyre får man en parkeringsplass på venstre side av veien. her svinger man inn og parkerer. Turskiltene står innerst på parkeringen.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.