Skrussfjellet (303 moh), fra Noredalen


Lengde: 7,6 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Rødmerket, delvis skiltet
Laveste/høyeste punkt: 115/303 moh
Kommune: Sandnes, Rogaland


Denne turen er stort sett en lettgått tur, men har noen dryge stigninger opp mot toppen. Det meste av turen går på lettgått traktorvei. Vi kjørte til Sviland, og parkerte ved Noredalen Bygdahus, samme utgangspunkt som turen til Øykjafjell.

Det er tydelig at vi har kommet til sommeren, for det står skilter flere plasser i starten av løypa, som forteller om husdyr på beite, og minner om at hunder skal være i bånd, og at man skal unngå å komme mellom ku og kalv, fordi kuene kan angripe for å beskytte kalvene. Vi opplevde ikke at kuene var aggressive akkurat, de lå ganske så bedagelig og tygget drøv, selv om vi passerte mellom dem og kalven.

Fra parkeringen følger vi traktorveien helt til endes, før vi holder mot venstre og følger sti videre. Vi skal rundt Høgås, og opp igjen mellom Høgås og Duelifjell, før vi kommer til foten av Skrussfjellet. Rundt Høgås er det noe ulendt å gå, med mye stein i stien, og sannsynligheten for noe myrete og gjørmete partier mellom Høgås og Duelifjell er ganske stor. (Vi gikk her etter lang tørke, så vi var heldige og slapp unna de våte partiene). På det høyeste punktet mellom disse to fjellene kommer man over på traktorvei igjen.

Ved foten av Skrussfjellet skal vi ut av traktorveien og nå starter de bratte partiene opp mot toppen. Først i terreng, så etter et stykke kommer vi inn på traktorvei som vi følger helt opp til masta på toppen.

Vi trodde masta sto på det høyeste punktet, men det viser seg at det er på en topp like bortenfor, Stakkanuten, som er noen meter høyere. Det er også der man får den beste utsikten, så det er vel verd å gå de ekstra 4-5 minuttene det tar bort dit! Vi følger samme vei tilbake til bilen.

Denne turen gikk vi 17. juni 2018


01
Det er god plass å parkere ved bygdahuset i Noredalen

02
Turen starter gjennom denne grinda i enden av parkeringsplassen. Her advares det også mot å komme mellom ku og kalv.

03
Første del av turen går langs et jorde.

04
Deretter opp en liten bakke til vi kommer til denne grinda. Herfra skal vi over på traktorveien som vi skal følge til endes. Det kan være noe gjørmete akkurat på andre siden av grinda, da husdyrene har en tendens til å samles her og tråkke opp underlaget når det er vått.

05
Noen meter etter grinda er vi kommet inn på traktorveien. Denne er fin å gå på.

06Veien slynger seg gjennom terrenget langs foten av Øykjafjell.

07
Vi skal forbi Nordlandstjørna, og rundt Høgås, som er den toppen midt i bildet.

08
Veien er fin å gå på, og det går radig unna.

09
Her er vi kommet til veis ende, og skal ut mot venstre og følge merket sti videre.

10
Litt mer vegetasjon her.

11
Mye stein i stien.

12Vi er kommet til andre siden av Høgås, og her er det nok litt mer vått terreng til vanlig. Vil anbefale å bruke vanntette sko.

13
Vi ser Skrussfjell rett frem, og vi skal over på kulturbeite. Her er også underlaget ganske opptråkket og ulendt å gå til man er oppe på det høyeste punktet mellom Høgås og Duelifjellet.

14
Terrenget blir fint igjen når vi kommer opp her, og herfra følger vi traktorvei videre et stykke.

15
Vi følger traktorveien rundt jordet der nede, og nesten bort til den rekken av trær til venstre i bildet før vi skal opp mot høyre.

16
Det er godt merket hvor man skal ut av veien, og det er rødmerket videre oppover i terrenget.

17
Etter å ha gått såpass langt på  ganske flat vei, kjennes det i beina å plutselig skulle gå bratt oppover i steinete terreng. Men det varer ikke så lenge før vi er over på traktorvei igjen.

18
Her hadde kuene lagt seg. De så ut til å ta vårt nærvær ganske så med ro.

19
Og selv om vi måtte passere denne kalven som sto helt oppe ved gjerdeklyveren, var det ikke noen av kuene som så ut til å bry seg noe særlig. Den var ganske nysgjerrig, da. Og den sto og så etter oss da vi kom ned igjen også.

20
Vel forbi kalven er det bare noen meter igjen til vi er over på traktorvei igjen.

21
Det går oppover hele tiden, det kjente vi godt i beina.

22
Ikke helt samme standard på veien her, som den veien vi gikk langs Norlandstjørna.

23
Steiner kan være flotte de også!

24
Og så er vi oppe ved masta.

25
Vi gikk videre, og bort til Stakkanuten som ligger like bak Skrussfjellet.

DSC08136
Det var ikke rare varden her, men noen har hvertfall forsøkt å lage en liten en, som markerer toppunktet.

26
Vi fant en plass i ly for vinden å drikke kaffe og spise nista. Og ikke minst, nyte utsikten!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Lysbildevisning av utsikten, som er flott i alle retninger!

kart1
Løypa vi gikk. Grønt markerer traktorvei, og blått er sti. 1: Masta på Skrussfjellet, 2: Stakkanuten, som er det høyeste punktet.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E39 forbi Sandnes og ta av mot Lauvvik og Hommersåk. Denne veien følges til man er kommet gjennom tunnellen på Hana. Her tar man til høyre i rundkjøringen,  og følger veien noen kilometer til man får Noredalen bygdehus på venstre side. Parker på parkeringsplassen her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.