Såta (684 moh) og Søra Dalafjellet (693 moh)


Lengde: 12 km
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Ingen, men stedvis nødlet
Laveste/høyeste punkt: 250/693 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland


Her er en tur som er uten merking. Det er egentlig et ganske lettgått terreng, men stedvis er det veldig bratt og krever klyving, og det er ganske langt. Dette er ikke en tur vi anbefaler for barnefamilier da det tidvis er ganske bratt ned mot Lysefjorden og kan oppleves ganske luftig enkelte steder. (Dette er grunnen til at den blir klassifisert som krevende)

Men når det er sagt, så er dette likevel en utrolig flott tur, med helt fantastisk utsikt mot bl.a. både Preikestolen og Kjerag!

Vi kjørte til Songesand og inn på Kåsaveien, og videre inn mot Kåsen, hvor vi parkerte ved to driftsbygninger på høyresiden. Herfra starter turen i Kåsakleiva med ca 500 meter oppover på grusvei, og videre et stykke på driftevei oppover. I enden av veien må vi gjennom en grind, og her er det litt sti/tråkk og store deler av turen herfra går på barfjell og bratte svaberg. Det er med andre ord en tur man bør gå når det er tørt. Sannsynligheten for at bergene er glatte og sleipe når det er vått er ganske stor.

Vårt første mål er Såta, og når vi kommer opp dit må vi lete litt for å finne en vei opp på toppen. (Vi må over toppen for å komme oss videre på andre siden etterpå) Men vi finner en grei vei opp, og tar oss en vel fortjent pause der oppe. Nå har vi beveget oss ca 450 høydemeter opp, pluss litt til når vi har krysset dype kløfter.

Etter en god pause fortsetter vi ned på andre siden av Såta, og gjennom flere kløfter før vi klatrer opp på enda en topp som vi ikke vet navnet på. Her må selvfølgelig toppen også forseres før vi fortsetter oppover til Søra Dalafjellet som er dagens mål. Det er mye opp og ned på denne turen, så vi går totalt over 800 høydemeter oppover. Da var det ganske deilig med en skikkelig pause ved målet!

Denne turen gikk vi 19 mai 2018.

01
Her parkerte vi langs gjerdet ved driftsbygningene. Turen starter oppover Kåsakleiva på andre siden av veien.

02
Det er ganske fint og greit å gå denne veien.

03
Herfra er veien ganske bratt oppover.

04Fra slutten av grusveien går det driftevei videre til vi kommer til denne grinda (Husk å lukke grinda). Her ser vi hvordan terrenget ser ut videre, mye barfjell å gå på oppover.

06
Lettgått oppover når det er tørt hvertfall.

05
Vi ser oss litt tilbake. Utsikten utover Lysefjorden er ganske fin allerede. Vi ser fjellmassivet med Preikestolen helt bakerst.

07
Men vi må komme oss videre.

08
Etter et stykke kommer vi til dette skuret, det er nok antakelig et skjul for sauene. Vi klyver opp herfra.

09
Og bortover langs siden av fjellet et stykke før vi svinger bratt opp til venstre rett der borte.

10Vi kommer til denne kule nødlingen på toppen av skråningen. Men herfra må vi nedover litt igjen, da vi kommer til en kløft som ikke kan krysses her oppe.

11
Et stykke lenger nede finner vi en vei ned, og må etterpå oppover i kløften og over den gjerdeklyveren der fremme. Den må klatres med varsomhet, for den er ganske morken.

12
Like forbi klyveren klatrer vi opp her.

13Enda et stykke lenger opp tar vi en pust i bakken og nyter utsikten som bare blir bedre og bedre.

14
Her ser vi første målet, Såta. Det ser ganske enkelt ut å komme seg dit opp da..

15
.. men det skal vise seg å ikke være fullt så enkelt som det ser ut. Her sto det nødling som viste oss vei opp her. Men DET klarte ikke vi.

16Så vi gikk litt tilbake og fant en annen vei opp her i stedet.

17
Og til slutt var vi oppe!

18
Vi tok oss en vel fortjent pause med mat og kaffe bak toppen. I bakgrunnen ser vi Daladalen oppover mot Håhellerstølen i enden. Trollaskardet øverst til høyre i dalen.

19
Her ser vi videre innover mot dagens mål, Søra Dalafjellet som ligger midt i bildet der i bakgrunnen. Det er ca 8 meter høyere enn Såta. Den første toppen der fremme vet vi ikke navnet på, men der var det bratt å komme seg opp.

20
Vi starter ned fra Såta..

21
Og det er ganske kupert videre. Her ser vi ned til Flørli, noe vi forøvrig gjør nesten hele turen. Vi klarte ikke å se alle de 4444 trappetrinnene herfra, men vi ser godt hvor de går oppover fjellet.

22
Her er det nok ikke så lett å gå når det har regnet. Da bør man nok velge å gå ned i skaret og følge det oppover.

23
Toppen forsert! Hit opp var det litt nifst å gå. Gikk rundt toppen på venstre side. Der var det fryktelig luftig! Men det var flatt og fint oppe på toppen da.

24
Valgte en annen vei ned igjen. Det var litt enklere, og mye tryggere.

25
Vi følger tråkk og nødlinger langs kanten av fjellet.

26
Og kommer forbi et vann her oppe. Har ikke funnet navn på det heller. Men det burde kanskje blitt kallt Myggvatn. Det krelte av mygg langs vannet. Men bare der.

27
Herfra gikk vi rett frem og ned til høyre ut på en hylle. Nå har vi fint utsyn innover mot Kjerag.

28
Derfra kunne vi se rett ned på Håheller.

29
Så gikk vi opp til toppen på Søra Dalafjellet. Det var litt kjipt at det ikke var noen varde som møtte oss her. Det er jo liksom det høyeste punktet!

30
Ups! Plutselig var det en liten søt varde her likevel!, Liten, kanskje, men den gjør nytten. (Det er jo mye kjekkere å nå en fjelltopp når det er en varde som markerer toppen, derfor gjorde vi noe med det når vi først var her)

31
På vei ned igjen, på andre siden av skaret ved den navnløse toppen

Film fra turen
KArt1
Løypa vi gikk. Like etter Såta (1) er den navnløse toppen (2). Dagens mål (3) er toppen av Søra Dalafjellet. Den grønne delen av løypa går på grusvei.

Såta

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast og videre til Tau. Følg Rv13 mot Sand og Hjelmeland. Like før Årdal er det skiltet til Songesand og Lyngsheia. Her svinger du av og følger skilting videre mot Songesand  ved neste skilt. Denne veien følger du til du er kommet inn i Forsand kommune ved Sandsvatnet.  Videre herfra følger du veien til du er kommet til Songesand. Der tar du til venstre ved skilt Kåsaveien. Og bare et lite stykke oppi veien står det et lite skilt til høyre mot Kåsen. Sving inn her og følg veien oppover til du får to driftsbygninger på høyre side. Parker på utsiden av gjerdet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.