Brattaberga/Lauvnesknuten (633 moh) via Middalsknuten (580 moh)


Lengde: 12 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Tydelig sti, stedvis nødlet og delvis merket (Unntatt over Middalsknuten)
Laveste/høyeste punkt: 440/633 moh
Kommune: Gjesdal, Rogaland


Vi har vært på tur i Gjesdal denne gangen, nærmere bestemt fra Giljastølen. Et par hundre meter fra Røde Kors-hytta som ligger på venstre side på Giljastølen, er det en stor parkeringsplass hvor vi parkerer. Rett over veien øverst på parkeringen går det en grusvei inn til venstre, og det er her turen starter. Vi følger denne veien ganske nøyaktig 2 km, før vi går ut av veien på tydelig sti til høyre, og følger vannkanten til enden av Råssavatnet som vi har fulgt store deler av veien..

I enden av vannet er det kloppet. Vi går over kloppa, og dreier til høyre på tydelig sti (merket med blått). Etter ca 100 meter kommer vi til et stiskille etter å ha gått over noen små svarte plastrister som ligger i stien. Her følger vi den venstre stien oppover i terrenget, hvor det står et blått merke.

Stien tar oss langs Launesvatnet  og Egebertjørna, og videre innover Store Heia.  Etter å ha fulgt stien innover heia et stykke, begynner det å dukke opp nødlinger og oransje merker langs stien. Vi følger dem et stykke, til vi svinger av stien mot høyre, og beveger oss oppover mot Middalsknuten på et svakt tråkk oppover fjellet. Her er det ingen merkinger, men vi skal følge ryggen oppover til toppen, og litt ned igjen før det går videre oppover en ny rygg til toppen av Middalsknuten. Det er lett å finne frem her, selv om det ikke er noen merking her. Og det er flott oppe på toppen.

Deretter finner vi en vei ned på baksiden av Middalsknuten, og følger kanten av fjellet bort til et lite vann. Her kommer vi inn på nødlet sti som kommer oppover dalen som ligger langs Middalknuten. Denne stien følger vi videre oppover til Bratteberga. Det kommer noen ganske bratte partier her, men det er likevel ikke vanskelig å gå her. Oppe på toppen er det bare å nyte utsikten, for det er virkelig flott her oppe. Det anbefales på det sterkeste å gå videre innover toppen forbi varden!

Vi bruker litt tid til å spise, nyte utsikten, og ta masse bilder her oppe, før vi følger samme vei ned igjen til der vi kom inn på stien. Herfra følger vi stien videre nedover dalen, til vi er tilbake der vi gikk ut av stien for å gå over Middalsknuten, og følger samme løype tilbake som vi kom. Ønsker du å droppe Middalsknuten, følger du bare stien videre forbi, ca 300 meter, til du kommer til et stikryss med skilter. Derfra holder du stien til høyre, og følger sti og nødlinger oppover mot Brattaberga. Avstanden er omtrent den samme som over Middalsknuten.

Denne turen gikk vi 13 mai 2018.

01
Stor og god parkering. Det er flere parkeringsplasser like der oppe på venstre side også om det er fullt her.

02
Det er fin vei å følge de to første km. (Ikke la deg friste til å kjøre her. Dette er en bomvei og bommen blir lukket uten varsel. Den sto åpen da vi startet, men da vi kom ned igjen var den lukket).

03
Vi følger Råssåvatnet langs mesteparten av veien.

04
Etter ca 2 km kommer vi til denne sjarmerende lille bua. Rett rundt svingen der fremme skal vi ut på sti ved blått merke,  og følge vannkanten videre. Veien fortsetter videre men vi skal altså ikke fortsette på vei lenger.

05
Vi følger stien langs vannet inn til enden vi ser der fremme.

06
Her er det kloppet, og vi følger vannkanten på andre siden av kloppa. Det går en sti til venstre etter kloppa også, men går du der havner du antakelig nede på Gilja, ca 400 meter lenger nede.

07
Rett forbi disse svarte plast-ristene deler stien seg og vi følger den venstre oppover i terrenget der det blå merket står.

08
Vi følger stien langs Launesvatnet

09
Etter denne vika med steiner skal vi opp og vekk fra vannet. Stien er tydelig hele tiden så det er ikke noe problem å se hvor vi skal.

10
Vi passerer Egebertjørna. Herfra  begynner det å dukke opp nødlinger .

11
Stien er tydelig og lett å gå.

36
Nå kommer vi dit vi skal ut fra stien. Det ligger et gammelt rotvelt ved en stein i bildet her. Ved furua og de store steinene like forbi rotveltet, tar vi av stien. Det går et svakt tråkk oppover som er greit å følge hvis man ser godt etter.

13
Terrenget oppover er lettgått. Vi skal først opp på den toppen der fremme, så litt ned igjen før vi går opp på  Middalsknuten.

14
Like før den første toppen.

16
Her er vi oppe på toppen av Middalsknuten.

15
Fra toppen ser vi neste mål for turen. Den høyre av de tre toppene der fremme er Bratteberga. Vi skal opp i skaret mellom den og den ved siden av.

17
Etter å ha funnet en vei ned fra det første fjellet er vi nå kommet til den nødlede stien, som vi følger videre til vi er oppe på Bratteberga.

18
Tydelig og god sti.

19
Herfra blir det ganske bratt oppover. Hvis du tenker deg en strek rett opp fra meg på bildet her, ser du sånn ca hvor vi skal gå (Først svakt mot venstre, og så svakt mot høyre igjen). Deretter skal vi rundt fjellet og opp på baksiden.

20Vi er kommet et stykke opp i det bratteste partiet.

21
Oppe av den første stigningen kommer vi til dette lille tjernet, og en nydelig utsikt utover Høgsfjorden.

22
Vi fortsetter oppover på lettgått berggrunn. Fjellet på venstre siden av bildet er Hepteknuden, og den lille mørke klumpen som stikker ut bak den, er Ramnstoknuten.

23
Like før toppen.

24
Oppe ved varden er det flott utsikt!

25
På baksiden av varden er det kjempeflott, og en nydelig utsikt innover Frafjord.

27
Vi klyver ned på baksiden.

26
Her er det kjempeflott!

28
Nydelig utsikt!

29
Her er det også en slags badekulp, om noen skulle ha behov for et bad.

30
Nyter utsikten litt til før vi begynner å gå ned igjen.

31Vel nede av fjellet følger vi den nødlede stien over en liten kam mellom vannene  vi passerer.

32
Det er flott og lett å gå her. Foran oss ser vi fjellene på andre siden av Dirdalen og Gilja.

33Her kommer vi ned til  et lite tjern. Vi følger stien til venstre rundt tjernet.

20200409_103741
Her kommer vi til stikryss. Hadde vi gått videre på stien uten å gå opp på Middalsfjellet, kunne vi gått opp her for å komme opp til Bratteberga. Den stien som går rett frem her, går til Ramnstoknuten. På skiltet står det Lauvnesknuten.

Film fra turen.

kart1
Løypa vi gikk. Punkt 1 er der vi gikk opp på Middalsknuten, nr 2 er toppen på Middalsknuten, nr 3 er Bratteberga og nr 4 er der vi kom ned på stien som vi følger tilbake igjen. Det er her steinen med der oransje krysset ligger.

Brattaberga

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E-39 forbi Ålgård og ta til venstre mot Oltedal og Sirdal. Denne veien følger du til du har kommet ned i Dirdal og videre mot Sirdal. Når du kommer til Gilja, følger du skilting mot venstre over elva, mot Giljastølen og Frafjord.  Like før tunnellen går veien mot Giljastølen inn til høyre og rett til venstre med en v\gang igjen. Herfra følger du veien oppover fjellet ca 4 km til Giljastølen. Når du passerer Røde Kors hytta på venstre side, er det bare et par hundre meter igjen til parkeringsplassen som ligger langs veien på høyre side.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.