Ramnstoknuten (562 moh)


Lengde: 14 km t/r
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Umerket, god sti på deler av turen
Laveste/høyeste punkt: 440/562 moh

Kommune: Gjesdal, Rogaland


Denne turen er  en umerket tur i Gjesdal kommune. Første halvdel av turen har god sti, resten av turen følger vi dyretråkk og sporadiske nødlinger. Den starter veldig lettgått. Vi kjører til Giljastølen, et lite stykke forbi skitrekket, og parkerer ved en stor parkeringsplass på høyre side av veien. Vis a vis parkeringsplassen går det en vei opp til venstre, med bom. Der skal vi starte turen. Vi følger veien ca 2 km innover. Et lite stykke forbi et lite grått stabburslignende bygg svinger veien mot venstre bort fra vannet, og her går det en tydelig sti mot høyre, som følger vannet videre innover til en slags steinbru/klopp. Denne går vi over og følger stien mot høyre. Etter et par hundre meter deler stien seg og vi følger den oppover i lia mot venstre. Herfra følger vi samme sti innover et ganske langt stykke.

Vi holder oss langs venstre siden av terrenget hele tiden, til vi kommer inn i et lite skar. Herfra går det bratt nedover i skogen til en liten dal, og nede i dalen følger vi oppover mot høyre langs et flog til vi er oppe på ei myr . Det er ingen tydelig sti, men masse dyretråkk oppover her. Fra myra etter denne bakken må vi mot venstre og følger fjellsiden utover igjen. Går man langt nok opp mot venstre ved myra treffer man en tydelig sti som man kan følge. Et stykke utover svinger stien bratt oppover fjellsiden et stykke til man kommer opp på en slette. Følg stien videre. Det er delvis nødlet på dette stykket. Så må man litt ned igjen, og videre over et stykke barfjell. Nå ser vi tydelig fjellet vi skal opp på.

Mellom barfjellet og Ramnstoknuten er det en bitteliten dal med myr som vi må over. Vi følger ei lita kløft nedover mot myra og tråkker rett over på andre siden. Her er det viktig å finne stien opp på andre siden, da dette er den ENESTE plassen det går an å komme seg opp på dette fjellet. Etter noen meter med sti kommer man til et punkt hvor man må klatre litt for å komme seg videre. Noen har vært så snille og satt opp nødlinger videre opp til toppen, så herfra er det greit å finne frem. Vel oppe på toppen åpenbarer det seg en fantastisk utsikt, som gjør strevet vel verd det!

Denne turen gikk vi i mai 2017.

DSC00200
Parkeringsplassen. Om det er fullt her finnes det en til noen meter lenger fremme på venstre side av veien.

DSC00203
Det starter med en litt bratt bakke oppover, men det flater fort ut.

DSC00021
Ved denne gamle bua holder vi til høyre og følger veien til like etter at den har svingt mot venstre.

DSC00206
Når man er kommet rundt svingen til venstre og vekk fra vannet går det en tydelig sti ut til høyre her.

DSC00208
Følg vannkanten bortover til kloppen i enden av vannet og gå over  der.

DSC00209Et par hundre meter videre ligger det noen gummimatter i stien. Etter disse kommer det et stiskille hvor vi følger den venstre stien.

IMAG6291
Når vi følger stien ser vi Lauvnesknuten på vår høyre side. På andre siden av den går det rett ned i Frafjord.

IMAG6295
Når man har fulgt stien (som er tydelig hele tiden) et godt stykke innover, kommer man til et stiskille med dette krysset på en stein på bakken. Herfra går det en oransjemerket og nødlet sti oppover som vi IKKE følger. Vi holder oss til den venstre stien som går rett frem i stedet.

IMAG6298
Ved disse knausene vi er kommet til nå setter vi oss i ly for vinden og tar oss en liten matrast.

IMAG6301
Deilig å komme litt i ly for vinden.

DSC00242
Stien går tydelig videre bortover til et lite skar som seer midt i bildet der fremme. Når man kommer dit er det ikke fullt så lett å gå lenger.

DSC00247
Her går det nedover i gammel skog. Men bør passe på hvor man setter beina.

IMAG6309
Vel nede i en dal går det oppover igjen mot høyre. Her må man bare finne ut selv hvor man vil gå. Bare man går oppover i dalen kommer man til slutt opp på myra hvor man skal mot venstre.

IMAG6310
Her er vi kommet opp på myra

DSC00251
Vel oppe av myra følger vi en sti gjennom bjørkeskogen bortover fjellsiden utover mot Dirdalssiden.

DSC00258
Siste kneika før vi er oppe i skaret her.

IMAG6315
Vi er oppe i skaret

IMAG6317
Og så skal vi litt nedover på andre siden.

DSC00261
På vei nedover igjen. Men ikke veldig langt ned.

DSC00264
Vi skal over denne barfjellformasjonen, ned en bitteliten dal og over på den store knausen, som er selve Ramnstoknuten.

DSC00269
Her er jeg på vei over den lille myra og bort til stien som fører oss opp på fjellet.

DSC00293Dette punktet er det viktigste punktet å finne. Det er veldig bratt overalt rundt dette fjellet, og her er den eneste plassen det er mulig å komme seg opp. Det finnes noen få nødlinger opp hit og videre mot toppen som viser vei.

DSC00272
Etter å ha forsert klatrebiten er det lett å komme seg videre.

DSC00280
Og snart kommer vi opp til varden. Den lille varden. Vi har passert en liten varde mye lenger ned også men vi valgte å ikke gå ned til den.

IMAG6338
Når vi snur oss ved den lille varden kommer denne varden til syne. Den er litt større og flottere.. Og FOR en utsikt det er her! Vi ser utover mot Lysefjorden, og skimter Uburden i Forsand der fremme.

DSC00286
Vi kan se et stykke innover Frafjorden også herfra.

DSC00287
Vi fant oss en lun plass å spise nista før vi starter på tilbaketuren.

Bildemontasje fra turen

ramsto
Ruta vi gikk. Turen er ca 14 km lang t/r.

Ramnstoknuten

ramstoknuten
Utsnittet viser turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Ålgård kjører man av mot Oltedal. Videre gjennom Dirdal til man kommer til Gilja. Her tar man av mot venstre, og like før tunnellen  tar man av til høyre mot Giljastølen og følger veien oppover fjellsiden. (Med en gang etter avkjøringen deler veien seg igjen uten skilting. Her skal man til venstre) Når man kommer til skitrekket på Giljastølen kjører man noen hundre meter til og parkerer på den store plassen på høyre side.

#Gjesdal #Gilja #Ramnstoknuten #Topptur #Krevende #Umerket #Fottur #Fjelltur

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.