Sundmork fra Mørkebudalen


Lengde: 10,2 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Nødlinger og tydelig sti
Laveste/høyeste punkt: 485/634 moh
Kommune: Sandnes (Forsand) kommune
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Nok en gang har vi tatt turen over Lyngsheia, og gått en flott tur i fjellene her oppe. Vi er veldig glad i å gå i dette området, og denne turen var akkurat så flott som forventet. Vi startet like forbi Kåsastølen som ligger øverst i Mørkebudalen, og parkerte på venstre side av veien.

Der vi parkerte, var rett over veien for der stien starter. I begynnelsen går det noe bratt oppover. Ikke langt, men nok til at man kjenner det i beina. Sånn er det vel bare når man ikke får gått igang beina før det går oppover. Det er ikke mer enn 2-3 slike stigninger på vei innover, så det er en overkommelig tur for de fleste, selv om lengden på turen gjør at vi har satt den til middels.

Et stykke er det godt nødlet innover. Det varer ikke hele turen, men stien er så tydelig hele veien at det er ikke noe problem. Vi følger samme løypa som vi gikk da vi skulle til Hardhausen, men ved enden av Rundatjørna fortsetter vi rett frem og nedover dalen i stedet for å gå til venstre og opp på Hardhausen.

Tidligere når vi har gått i dette området har vi stort sett hatt hele heia for oss selv, men det er tydlig at mange har fått øynene opp for dette flotte terrenget. På denne turen var det rene folkevandringen, selv om vi var tidlig ute. Folk som har overnattet i hytte, telt eller hengekøyer. Det er tydelig at det er mange som har oppdaget gledene ved friluftslivet! Og at det er pinse og strålende vær gjør det nok litt lettere for folk å komme seg ut i naturen også.

Hytta som er målet for turen tilhører et sankelag og er ikke beregnet for offentligheten. Like nedenfor hytta er en fin strand, her kan det være fint å sette seg ned med nista.  Evt gå litt tilbake og sett deg på svabergene nede ved vatnet.

Denne turen gikk vi 31. mai 2020.

01
Greit med plass langs veien nedenfor Kåsastølen som ligger øverst i Mørkebudalen.

03
Stien går skrått opp fra veien ved parkeringen.

03a
Selv om vi ikke ser ned til Lysefjorden herfra, er utsikten likevel ganske god. Fjellene  med snø på som vi ser i bakgrunnen er på andre siden av Lysefjorden.

04
Vi kommer fort opp i fint og flatt terreng.

04a
Ned mot Kvernavatn.

05b
Her er vel turens lengste stigning, som egentlig ikke er så veldig lang. Opp mot Trongedalen.

06
Siste del av oppstigningen.

07
Øverst i Trongedalen.

08b
På vei ned Trongedalen langs Lokråknuten.

09
Flott å gå her.

10a
Nederst i Trongedalen kommer vi ned til Kvernavatn igjen.

11
Vi følger stien videre et lite stykke ovenfor vatnet.

11a
Ved dette skogholtet skal vi over to bekker. Den første er ganske lett.

11b
Den andre (Hommebekken) går også greit, men ved større vannføring bør man nok ha noe å støtte seg på når man skal over her.

13
I enden av Kvernavatn er det en fin liten steinstrand.

13a
Vi fortsetter videre mot Rundatjørna på god og tydelig sti.

14
Der nede ligger det, og vi skal følge stien gjennom skogholtet der nede. På denne strekningen Er det små «bekker» omtrent hver 5-10 meter som vi må over. De er ikke store, men det kan være noe gjørmete akkurat der de renner ned.

14a
Bortsett fra disse små «bekkene» er stien tørr og fin og lett å gå.

15
Her ser vi over til Hardhausen hvor vi har gått tidligere.

18
Stien videre er en fryd å gå.

19
Flott nedover dalen.

17
Vi følger Teinebekken nedover.

20
Så er vi nede og fortsetter over myrene på god sti.

21
Det er kloppet over en liten bekk.

22
Det er  et par småtjern (Teinabekktjørnane) før vi er nede ved Sundmorkvatnet.

23
Her er Sundmorkvatnet.

15a
Vi følger vatnet til endes og kommer frem til hytta. I enden av vatnet er det en flott sandstrand.

24a
Det er ei koselig hytte. Vi kjenner ikke historien til hytta, men nå er det et sankelag som eier den, og bruker den i forbindelse med sauesanking o.l.

25
Et lite stykke før vi kom til hytta gikk det en sti ned her. Den er rødmerket og fortsetter ned til Bakken Gård i Lysefjorden. Her nede er det mange flotte plasser å sette seg ned med nistematen.

Film fra turen:

kart1
Løypa vi gikk. 1: Sundmork

parkering
Parkering og starten av turen.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfasttunnellen og så til Tau. Følg Rv13 mot Sand og Hjelmeland. Like før Årdal er det skiltet til Songesand og Lyngsheia. Her svinger du av og følger skilting videre mot Songesand  ved neste skilt. Denne veien følger du til du er kommet inn i Forsand kommune ved Sandsvatnet. Etter at kommunegrensa er passert, skal du ca 4 km videre. Når du har kjørt forbi Kåsastølen på høyre side, skal du bare et par hundre meter videre og parkere langs veien på en liten veilomme på venstre side. Stien starter rett på andre siden av veien for parkeringslommen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.