Kvernafjellet (308 moh) og Ulvarudla (418 moh) med rundtur


Lengde: ca 10 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Skiltet, rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 162/418 moh
Kommune: Time, Rogaland


Denne turen må sies å være mye flottere enn vi hadde forventet. Hvertfall nå når det er snø! Vi har ikke vært her om sommeren, så hvordan det ser ut da, kan vi ikke uttale oss om. Enda hvertfall. Vi kjørte til Tjåland og parkerte der, og la i vei med friskt mot. Planen var å gå rundturen fra Tjåland, over Ulvarudla, ned til Aureneset og langs Tjålandsvannet til Tjåland igjen. Men vi så en annen varde på vei oppover, så vi bestemte oss for å ta en avstikker dit først. Den avstikkeren ble på drøye 2 km i tillegg til rundturen

Så vi fulgte traktorveien videre forbi der vi tar av mot Ulvarudla, opp til Fiskelaustjernet og videre bort til varden på Kvernafjellet. Denne biten er meget lettgått, og kan gås med barnevogn om man vil. Det er en tur på ca 4,6 km t/r fra parkeringsplassen. De siste 200 metrene bort til varden er i terreng og er ikke helt barnevognvennlig.

Etter en kopp kaffe her, gikk vi ned igjen til gjerdeklyveren og fortsatte oppover mot Ulvarudla. Det er traktorvei et stykke oppover her også, men går etterhvert over på sti. Herfra går det litt opp og ned et lite stykke, før det til slutt stiger ganske bratt opp til toppen. Det er ikke vanskelig å gå her, men det er ganske bratt.

Vel oppe tar vi oss en matpause og nyter den storslagne utsikten utover hele Jæren og langt forbi, før vi fortsetter rundturen. Vi følger løypa mot Tjålandsfjellet, men blir ledet langs siden av fjellet og ikke over, som vi egentlig trodde. Etter en stund kommer vi ned til en grind og gjerdeklyver ved et jorde. Det står noen gamle skilter her, men de er mer eller mindre uleselige. Her tar vi til høyre og går langs gjerdet nedover traktorveien til vi er nede ved Tjålandsvannet. Vi går gjennom gården på Aureneset og følger stien langs vannet til den bøyer opp mot venstre mot parkeringen. Dette har vært en flott tur!

Denne turen gikk vi 4. februar 2018

01
Vi parkerte på Tjåland, ca 500 meter forbi gården

02
Her starter turen, i enden av parkeringen

03
Det er tydelig skiltet hvor vi skal gå

04
Veien oppover er fin og lett å gå

05
Vi nærmer oss stedet hvor vi skal ta av mot Ulvarudla

06
Ved denne grinda står en gjerdeklyver rett bak steingarden. Her står det skilt på klyveren som peker mot Ulvarudla men vi  fortsetter videre oppover veien mot Aureneset (som også er skiltet her) Hvis du ikke vil gå avstikkeren til Kvernafjellet, tar du til høyre her

07
Nesten oppe ved Fiskelaustjernet

20180204_112122
Så er vi oppe, og der fremme ved tjernet ligger en søt liten tømmerhytte

08Vi fulgte traktorveien til endes og gikk noen meter videre og fant oss en stein å sitte på med kaffen vår.

09
Det står en fin varde ytterst på dette fjellet. Her er det god utsikt ut over Jæren

10
Vel nede ved gjerdeklyveren igjen følger vi veien oppover og rundt den masta som sees oppe til høyre her

12
Når vi har kommet forbi masta, flater det litt mer ut

13
Fra enden av traktorveien går stien over i sti og mer myrete terreng. Vi skal ned i dalen og opp bakkene på andre siden. Herfra blir det betraktelig mye brattere

14
Det er ganske greit å gå oppover selv om det er bratt

15
Så er det bare å følge stien oppover. Vi ser ikke stien under snøen, men heldigvis har noen vært her før oss og tråkket vei

16
Vi nærmer oss toppen og her har noen laget akebakke nedover. De har sikkert hatt det gøy!

17
Og så er vi oppe ved turens høyeste punkt, Ulvarudla.

18
Eller som de lokale sier: Olvarodlo..

19
Vi kan se langt innover i fylket herfra. Vi kan egentlig se langt i alle retninger

20
Etter en god pause på toppen, følger vi sporene videre

21
Hm… en mann og to skygger…litt spesielt

22
Der fremme ligger Tjålandsfjellet

23
Men vi blir ledet nedover langs kanten av fjellet

24
Vi går langs Sjurstjørna og videre rundt Sjursfjellet

25
Og passerer noen gamle tufter. Hva som her vært her vet vi ikke

26
Her har vi utsikt mot Sikvaland. Det bakerste vannet vi ser er Nipevannet der starten til turen mot Låglia er. Det nærmeste vannet er Dusjatjørna

27
Vi er kommet til enden av stien, og her kan vi velge å følge veien nedover til høyre mot Aureneset, eller fortsette rett frem over jordet der fremme mot Tjåland. Vi holdt oss mot høyre siden planen var å gå hele rundturen

28
Etter å ha fulgt traktorveien helt ned nærmer vi oss  Tjålandsvannet i enden av veien her nede

29
Vi går gjennom gården og kommer inn på sti som tar oss mot skogen her. Det er ganske isete her og der

30
Men med tunga beint i munnen kommer vi oss forbi isen

31
Naturen har sin egen måte å skape kunst på

32
Vi fortsetter gjennom skogen, langs vannet hele tiden

33
Etter å ha passert skogen svinger stien mot venstre opp mot parkeringsplassen igjen. Det har vært en lang tur, og litt tung gjennom snøen, men absolutt en flott tur. Faktisk en av de fineste vi har vært på i Time kommune og Høgjæren generelt

Stemningsfilm fra turen

kart1
Ruta vi fulgte. Punkt 1 er Kvernafjellet, den første toppen vi gikk til, deretter gikk vi ned igjen og fortsatte rundturen

kart2
Kartutsnitt av turområdet

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E-39 forbi Ålgård. Når du kommer over første bakketoppen etter Ålgård, svinger du av til  høyre mot Sikvaland og Langevatn. Denne veien skal du følge et godt stykke innover. Du skal over fjellet og ned igjen på andre siden. Etter å ha kommet ned en lang bakke kommer du til Tjålandsvannet på venstre side. Følg vannet til endes og ta av til venstre mot Tjåland (skiltet) Denne veien følger du til gården i enden av veien og holder til høyre og rett til venstre igjen (her står det skiltet 0,5 km til parkering. Følg denne veien gjennom et gårdstun, og ca 400 meter til, så er du fremme ved parkeringsplassen

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.