Barkafjellet (419 moh)


Lengde: 4 km t/r
Vanskelighetsgrad: Lett-Middels
Merking: Skiltet, Rødmerket (men vi kan ikke bekrefte hvor godt merket pga snøen)
Laveste/høyeste punkt: 215/419 moh
Kommune: Strand, Rogaland


Denne turen ga oss en overraskelse når det gjelder utsikt. Her ser vi i øst innover hele Ryfylke, i nord mot Karmøy, i vest ser vi stort sett hele Stavanger, og i sør får vi overblikk over de fleste kjente fjellene i Sandnes og omegn. Rett og slett storslagen utsikt!

Vi kjørte til Heia ovenfor Jørpeland og startet turen ved noe som enten er en stor parkeringsplass, eller en stor snuplass. Herfra går vi over en ferist og starter med 10-15 minutter på asfaltvei som går jevnt oppover. Etter å ha passert enda en ferist lenger oppe i bakken, kommer det en liten avstikker ned mot venstre, med en grind litt nede i bakken. Her skal vi ta av fra veien. Det er et skilt på høyre side av veien hvor det står Barkafjell, men det måtte vi lete etter, det var falt av og lå begravet i snøen. Vi plasserte det slik at det er synlig, men hvor lenge det står der vet vi ikke. Men så lenge man vet at man skal til venstre på første avstikker etter feristen, er det ikke noe problem å finne frem.

Videre er det litt hardere å gå. Først skal man gjennom grinda og opp til foten av fjellet. Der står det et lite tre-skur mot venstre som vi skal forbi. Herfra går det en traktorvei som snor seg oppover i hårnåssvinger.  På toppen av traktorveien flater det ut, her skal vi til venstre, og rett til høyre igjen og følge fjellsiden et lite stykke før vi begynner på stigningen opp til Barkafjellet. Det er stedvis ganske bratt oppover, men man kan jo stoppe litt imellom og nyte utsikten som kommer ganske fort oppover i terrenget.

Vi passerer en hytte oppe i lia. Et stykke forbi denne hytta svinger stien mot høyre og fortsetter opp mot toppen. Når man kommer opp er det bare å nyte utsikten, som er ganske formidabel!

Denne turen gikk vi 21 januar 2018

01
Det er god plass å parkere her, men om det egentlig er en parkeringsplass er vi litt usikre på

02
Turen starter lett på asfalt. Ganske flatt i starten

03
Etterhvert blir det mer bakke. Deilig å tenke på at når vi skal tilbake, går det bare nedover, da.

04
Et stykke oppe i bakken kommer vi til denne lille avstikkeren på venstre side av veien, rett etter at vi har gått over en ferist. Her skal vi ta av fra veien, gå gjennom porten og følge en slags traktorvei rett mot fjellet der fremme

05
Like forbi denne spisse steinen går det en steingard til høyre. I stedet for å følge den gikk vi rett frem mellom steinene og kom opp på en fin driftevei

06
Etter å ha kommet opp på veien her, fulgte vi den oppover til venstre, forbi denne lille trebua.

07Herfra skal vi opp noen ganske bratte bakker som svinger seg i hårnåler oppover

08
Nå ser vi enden på disse bratte bakkene rett der oppe

09
På toppen av bakken flater det ut, og vi skal til venstre som sporene her viser

10
Deretter skal vi følge fjellsiden bortover et stykke. God hvile for slitne bein etter bakkene!

11
Noen meter etter disse gamle tuftene svinger stien opp til venstre og følger terrenget oppover

12
Vi skal forbi denne hytta, og et stykke bak den, mellom kollen og fjellet, svinger stien skarpt mot høyre og tar oss siste biten opp til toppen

13
Stien går inn mellom trærne her (litt mot venstre) før den svinger skrått tilbake mot høyre oppover siste biten av fjellet. Det er toppen vi ser rett der fremme

14
Nesten oppe

15
På toppen er det både varde og postkasse med bok man kan skrive seg inn i

jørp
Rett nedenfor varden er det flott utsikt ned til Jørpeland!

16
I andre enden av toppen fant vi en fin plass å sette oss, med utsikt rett over til Stavanger

mat
Det fotograferes ivrig!

forside
Utsikt i retning Sandnes og omegn

kjort
Utsikt innover Ryfylke. Rett over Åsvannet ser vi Kjortåsen med masta på.

17
På vei tilbake tok vi omveien om Bjørheimsbygd, og på vei dit stoppet vi nedenfor Kjortåsen og fikk bilde av fjellet vi nettopp var på. Det stuper ganske bratt ned mot Åsvannet.

Stemningsfilm fra turen

kart1
Løypa vi gikk

kart2
Kartutsnitt av turområdet

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk, videre mot Jørpeland. Når du er forbi rundkjøringen ved Ryfasttunnellen, i retning Jørpeland, tar du til venstre der det er skiltet mot Heia, inn på FV-524. Denne veien følger du UTEN å svinge av, helt til du kommer til en ferist. Der parkerer du på den store plassen foran ferista. Det er merket med blindvei det siste stykket av veien, men bare fortsett rett fram, og IKKE sving til venstre inn på Hellandsvegen, selv om FV-524 følger denne veien.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.